Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyenruhás házaspárok a frontvonalban

Szöveg: inforadio.hu/honvedelem.hu |  2008. április 2. 13:38

Együtt élhetnek házastársukkal az amerikai katonák Irakban. Az egyenruhások korábban nemek szerint elkülönített részlegekben laktak, ám a házasságok megőrzése és a morál javítása érdekében a vezetés változtatott a szigorú szabályokon.

Amikor az amerikai katonák napi szolgálata letelik, legtöbbjük visszatér saját körletébe: a nők a nőkébe, a férfiak a férfiakéba. Vannak azonban olyan egyenruhások, akiket párjuk vár a saját lakókocsijukban.

Az amerikai hadsereg Irakban szolgáló parancsnokai 2006 májusában engedélyezték a házaspároknak, hogy együtt lakjanak, valódi magánéletük lehessen a háborús övezetben.

Korábban ez szigorúan tilos volt, ám a házasságok megőrzése, valamint a morál erősítése érdekében a vezetők jobbnak látták, ha változtatnak a szabályokon.

“Egy csomó dolog könnyebb így, nagyon stresszes a különélés. A párok most szemtől szemben próbálhatják megoldani a problémáikat, megvigasztalni egymást" – mondta Marvin Frazier őrmester, aki feleségével, Keishával a “Házas soron" él harminckilenc másik párral egyetemben a Bagdad külvárosában felállított Camp Strikerben.

A férjek és feleségek nyilvánosan továbbra sem fejezhetik ki egymás iránti vonzalmukat: amíg egyenruhát viselnek, szó sem lehet arról, hogy megöleljék vagy megcsókolják egymást.

Vannak párok, akik annyira komolyan veszik ezt a szabályt, hogy még egy fotó erejéig sem hajlandók átölelni egymást.

“Ez nem olyan, mint a civil világ, ahol, ha meglátod a barátod a munkahelyen, odaszólsz: ‘szia, édes’. Egyenruhában vagyunk, professzionálisan kell viselkednünk a munkánkban" – magyarázta Amanda Christopher őrmester, aki még csupán négy hónappal azelőtt kötötte össze életét Matthew Christopherrel, hogy mindkettejüket Irakba vezényelték volna.

A párok szerint – a sok pozitívum ellenére – hátránya is van az együttélésnek. “Mivel közel vagyunk egymáshoz, tudjuk, hogy a kedvesünknek mikor kell visszatérnie a bevetésről. Ha késik, rögtön azon kezdünk gondolkodni, mi történhetett. Ez sokkal többször fordul elő, mint szeretnénk" – mondta Jessica Hegenbart kapitány, akinek férje, Brian egy Black Hawk helikopter pilótája.

Címkékhelikopter