Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre feszültebb Bolívia és Peru kapcsolata

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. július 1. 8:51

Peru visszahívta La Paz-i nagykövetét, miután Bolívia szocialista elnöke, Evo Morales azzal vádolta meg Perut, hogy titkos amerikai katonai támaszpontot tart fenn a területén, és biztatta a szomszédos ország polgárait, hogy keljenek fel ellene.

A perui külügyminisztérium helyi idő szerint hétfőn közölte, hogy a bolíviai nagykövetnek azért kell visszatérnie Limába, hogy “kiértékeljék, hányadán áll a perui-bolíviai viszony" Morales vádjai után. A tárca szerint Evo Morales – aki ádáz Amerika-elleneségéről ismert venezuelai elnök, Hugo Chávez szövetségese – egyik szombati szónoklatában mondta azt, hogy Peruban titkos amerikai katonai támaszpont van, s ez ellen a perui polgároknak fel kell lázadniuk.

A két szomszédos dél-amerikai ország viszonya azóta vált feszültté, hogy Peru a tavalyi év végén szabadkereskedelmi megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal. Bolívia ezt elítélte, és felszólította az andesi országokat, hogy kövessék példáját.

Reagálva Morales vádjaira Washington közölte, hogy az Egyesült Államok tervei között nem szerepel katonai támaszpont létesítése Peruban, de segédkezik a perui hadsereg korszerűsítésében és humanitárius programok végrehajtásában az ország területén.