Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harci gép lőtte ki a személyautót

Szöveg: Háború Művészete |  2008. július 1. 8:39

Április 9-én az Utah államban található dugwayi gyakorló lőtér közelében haladt egy kölcsönzött SUV jármű, amikor egy gyakorlatozó F-16-os tévedésből tüzet nyitott rá. A találatot kapott jármű kétfős személyzete túlélte a támadást, melyről konkrét részletek ezidáig nem láttak napvilágot. A pilóta kiléte sem volt publikus, a napokban azonban bővebb információk kerültek nyilvánosságra.

A pilóta és a repülőgép a 388. Vadászezred szolgálatában áll, melynek központja a Utah államban található Hill légibázis. Ez az ezred az elsők között volt, ami 1979-ben F-16-osokat kapott, napjainkban pedig közel 70 darab vadászgépet üzemeltet. A vizsgálatok alapján megállapították, hogy az F-16-os pilóta egy, a SUV-tól 2.5 kilométerre lévő célpontra irányította fegyvereit, azonban a jelek szerint valami megzavarhatta munkájában, ezért véletlenül a vétlen járművet találta el. Az ijedtségen kívül a jármű személyzete szerencsére nem szenvedett komolyabb sérüléseket.

A tapasztalt pilótát azonnal eltiltották a repüléstől.

A vizsgálat során kiderült, hogy éjjellátó felszerelést használt, aminek használata a szakértők szerint sem egyszerű. A sokkal modernebb Sniper Advanced Targeting Pod megkönnyíti a célzást, ugyanakkor borsos ára miatt még nem terjedt el a használata. A baleset miatt, melynek vizsgálata továbbra is tart, a légierő pilótái többet gyakorolnak ezekkel az eszközökkel. Az F-16-os pilóta, az információk szerint, egy négyhónapos küldetésen vesz majd részt Irakban.