Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szekeres: „Mozgalmas és eredményes év volt”

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. július 1. 8:36

Az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) fennállása óta eltelt egy év mozgalmas és eredményes volt – mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter a honvédelmi tárca fenntartása alá tartozó intézményben hétfőn Budapesten.

A szaktárca vezetője a központban a Semmelweis-napi és az ÁEK fennállása egyéves évfordulója kapcsán tartott ünnepségen beszédében kiemelte: a korábban külön működő kórházak egy intézménnyé történő integrálása nem volt problémamentes, azonban a betegellátás az átalakulás időszakában sem szenvedett hiányt.

Szekeres Imre hozzátette: megkezdődött az ÁEK Papp Károly utcai telephelybővítése második ütemének előkészítése, amelyet a XIII. kerületi önkormányzat is támogat.

Az ÁEK 2007. július 1-jével jött létre több intézmény, így a Honvédelmi Minisztérium, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (volt Belügyminisztérium) egészségügyi intézményei, az Országos Gyógyintézeti Központ és a két fővárosi MÁV kórházak összevonásból.

Szekeres Imre az integrálásról azt mondta, “a szellemi és tárgyi erőforrások átvételének és rendszerbe illesztésének lebonyolítása önmagában is embert próbáló, a tűrőképesség határait feszegető folyamat volt", amiért – folytatta a tárcavezető – köszönet illeti a dolgozókat. Az intézmény finanszírozása kapcsán a honvédelmi miniszter kitért arra, hogy súlyponti kórházként az ÁEK-re olyan feladatmennyiség hárul, amely meghaladja a társadalombiztosítási finanszírozást.

1595877919

Megjegyzete: OEP-bevételből a kórház nem tudna működni, ezért a költségeket a Honvédelmi Minisztérium pótolja ki saját büdzséjéből.

Beszédében a tárcavezető hangsúlyozta, hogy a jövő feladatai közé tartozik a speciális tevékenységek költségeinek rögzítése, azoké, amelyeket a közfinanszírozáson kívül kell elvégeznie az ÁEK-nek.

A telephelybővítés kapcsán Szekeres Imre arról beszélt, hogy az ÁEK Papp Károly utcai épületegyüttesébe költözhetne a jövőben a kecskeméti repülőkórház egyik része, a Repülőorvosi Kutató Intézet is.

Az Állami Egészségügyi Központ 1.156 aktív és 600 krónikus ágyon és járóbeteg-szakellátások keretében fogadja a betegeket. Az intézményben a hivatásos állományú betegeken és a vasutasokon kívül a főváros egyik súlyponti kórházaként ellátja a XIII. kerületi lakosokat, de ehhez az intézményhez tartozik a II., a IV., az V., a VI., a XIV., a XV., valamint a XVI. kerület betegeinek ellátása is.