Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre inkább elmérgesedik a jemeni helyzet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 16. 17:47

Folytatódtak október 16-án a jemeni fővárosban az erőszakos tömegoszlatások: kórházi források szerint legalább négy embert megöltek, és több tucatot megsebesítettek háztetőkről lövöldöző mesterlövészek.

Ismét tiltakozások voltak a Változások terén, ott, ahonnan az év elején kezdődött megmozdulások kiindultak. Több ezres tömeg követelte Ali Abdalláh Száleh elnök távozását. A tüntetők a korábbi tömegoszlatásokkor megölt társaik képét emelték a magasba, és kórusban harsogták, hogy békésen demonstrálnak. Ennek ellenére a Száleh-párti köztársasági gárda fegyveresei könnygázt vetettek be ellenük, és üldözőbe vették őket, míg mesterlövészek háztetőkről nyitottak rájuk tüzet. Mohammed al-Kubati, a térnél létesített “tábori kórház" vezetője szerint az erőszakos tömegoszlatásnak legalább négy halottja van, a sebesültek száma pedig meghaladja a 37-et.

Ali Abdalláh Száleh államfő szeptember 23-án tért haza Szaúd-Arábiából, ahol a palotáját ért júniusi fegyveres támadásban szerzett súlyos sebesüléseit gyógykezelték. A lázadás februári kitörése óta Száleh három ízben is elutasította olyan hatalomátadási egyezmény aláírását, amelyet a Perzsa-öböl menti arab államok dolgoztak ki.

Címkéklövész