Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre több az öngyilkos amerikai katonák száma

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 18. 9:04

Valószínűleg újabb csúcsot dönt az öngyilkosságot elkövető katonák száma idén az amerikai szárazföldi hadseregben – derült ki a Pentagon nyilatkozatából. Idén eddig 140 katona vetett véget önkezével életének, ez megegyezik a tavalyi megerősített öngyilkosságok számával – közölte Peter Chiarelli tábornok, a haderőnem vezérkari főnökének helyettese.

“Szinte biztos, hogy ezt ez évet nagyobb számmal fogjuk zárni, mint a tavalyit" – mondta, megjegyezve, hogy az év eleji riasztóan sok öngyilkosság után az utóbbi hónapokban kevesebb katona okozott önmagának halálos sebesülést.

A tábornok szerint végre sikerült haladást elérni az öngyilkosságok számának csökkentésében. Utalt arra, hogy a hadseregben már tavasszal megelőző programokat indítottak a probléma kezelésére.

Az ősszel felújított programokban ugyanolyan hangsúlyt igyekeznek fektetni a katonák szellemi és érzelmi állapotának javítására, mint a hagyományosan szem előtt tartott fizikai erőnlétre. Ma már az alapkiképzés részét képezik a különböző stresszcsökkentő programok, amelyek segítenek a katonáknak megbirkózni a fegyveres harc utóhatásaival.

A jelenleg Irakban és Afganisztánban is harcoló amerikai hadseregben ötödik éve folyamatosan növekszik az öngyilkosságok száma: 2006-ban 102, 2007-ben 115, 2008-ban 140 katona dobta el magától az életet.

Megfigyelők rámutatnak: a Pentagon adatsora nem teljes, ugyanis nem tartalmaz számokat a már leszerelt katonák körében elkövetett öngyilkosságokról. A veteránügyi minisztérium közlése szerint a 2002 és 2005 között leszerelt csaknem 500 ezer olyan katonából, aki legalább az egyik háborúban részt vett, 144-en követtek el öngyilkosságot.