Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ehud Barak figyelmeztette a libanoni kormányt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 27. 10:25

Izrael közvetlenül a libanoni kormányépületeket fogja támadni, ha a Hezbollah rakétákat lő ki a zsidó állam városaira – figyelmeztette Bejrútot Ehud Barak izraeli védelmi miniszter egy helyi idő szerint hétfő este megjelent amerikai lapinterjújában.

Barak, aki Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel találkozott Washingtonban, egyértelműen jelezte, hogy az izraeli kormány nem tűr el több támadást a Szíria és Irán által támogatott libanoni síita szervezet részéről. Gabi Askenázi izraeli vezérkari főnök a múlt héten kijelentette: a hadsereg felkészült arra, hogy újabb rakétatámadások esetén akár lakott területeken is fellépjen a szélsőséges szervezet ellen.

Ha a Hezbollah Tel-Avivot támadja, „nem fogunk minden terroristát külön-külön üldözőbe venni, hanem úgy tekintjük, hogy jogos célba venni olyan épületet is, amely a libanoni államé" – mondta a védelmi miniszter a The Washington Postnak.

„Ha valaki rakétákat lő Izraelre, akkor Izraelnek – a többi államhoz hasonlóan – joga van az önvédelemhez" – hangsúlyozta az amerikai külügyi szóvivő, Philip Crowley, hozzátéve, hogy az Amerikai Egyesült Államok „szívesebben látna béketárgyalásokat, mint rakétákat".

Szaad Haríri libanoni miniszterelnök úgy véli, hogy a zsidó állam háborúra készül Libanon ellen. A kormányfő sérelmezi, hogy az izraeli repülőgépek megfigyelési céllal berepülnek a libanoni légtérbe, és már panaszt is tett az ENSZ Biztonsági Tanácsának országa területi integritásának és önrendelkezésének megsértése miatt. A bejrúti kormány az ENSZ elé terjeszti a Libanonban fenntartott izraeli kémhálózatról szerzett információit is. Eddig három embert ítéltek halálra Izraelnek való kémkedésért az országban. Libanon és Izrael között a nemzetközi jog értelmében még mindig hadiállapot áll fenn.

A két állam közti feszültségek annak hatására újultak ki, hogy libanoni aktivisták segélyszállító hajó küldését tervezik a Gázai övezetbe, amelynek határain izraeli zárlat van érvényben – írja a The Washington Post.