Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vietnami hadseregfejlesztés francia segítséggel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 27. 10:13

A francia védelmi miniszter segítséget ígért a vietnami hadsereg modernizálásához az egykori gyarmatán tett történelmi látogatása során – írta kedden a helyi állami sajtó. A délkelet-ázsiai ország fokozatosan igyekszik megújítani hadseregének felszerelését.

Hanoi nemrégiben radart, helikoptereket, szállítógépeket vásárolt Párizstól – közölte Hervé Morin, a francia védelmi tárca irányítója.

A VietnamNet internetes újság idézte Morint, aki szerint Vietnam részéről nagy igény mutatkozik a hadsereg modernizálására. Franciaország hajlandó Hanoi minden ilyen irányú igényét kielégíteni – tette hozzá a francia politikus.

Morin az első francia védelmi miniszter, aki az országba látogatott azóta, hogy 1954-ben a francia hadsereg vereséget szenvedett a vietnami Dien Bien Phunál. A vietnamiak győzelme eredményeképpen a francia erők megadták magukat, és kivonultak az országból.

Morin szólt arról is, hogy a tárgyalások során megvitatták a haditengerészet, a hadsereg és a légierő együttműködésének kérdését is. Párizs hamarosan kiképzést szervez vietnami katonatisztek számára – mondta a miniszter.

A francia haditechnikai eszközök megrendelése előtt a délkelet-ázsiai állam Oroszországtól, fegyverzetének hagyományos szállítójától igényelt fegyvereket. Tavaly decemberben hat, Kilo osztályú tengeralattjárót és 12 Szu-30Mk2 típusú harci gépet.

Az elmúlt években Vietnam szorosabbra fűzte katonai kapcsolatait az egykori ellenségével, az Amerikai Egyesült Államokkal is. Ennek keretében a védelmi miniszterek kölcsönös látogatása történt, illetve amerikai hadihajók futottak be vietnami kikötőbe.

A vietnami háború 1975-ben ért véget, amikor az észak-vietnami erők elfoglalták az amerikai támogatást élvező egykori dél-vietnami fővárost, majd egyesítették a két országrészt.