Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felújítanak három orosz csatacirkálót

Szöveg: Háború Művészete |  2010. július 27. 9:43

Az orosz haditengerészet bejelentette, hogy a tervek szerint 2020-ra felújítanak, és ismét hadrendbe állítanak három darab Szovjetunió korabeli, nukleáris meghajtású csatacirkálót. A szóban forgó, Kirov-osztályba tartozó hadihajókból 1974 és 1998 között összesen négyet építettek meg, ezek közül jelenleg már csak egy – az Északi flotta zászlóshajója, a Nagy Péter csatacirkáló – teljesít szolgálatot.

A bejelentés értelmében az orosz haditengerészet az Admiral Nyahimov, az Admiral Lazarev és az Admiral Usakov csatacirkálókat fogja modernizálni, melynek keretein belül többek között korszerűsítik a hajók fegyverrendszereit is. Az Admiral Usakov (korábban Kirov) csatacirkálót 1980-ban állították hadrendbe, azonban 1990-ben balesetet szenvedett a Földközi-tengeren, melynek során megsérült a hajó nukleáris reaktora.

A napvilágot látott információk szerint az Admiral Usakov javítására nem került sor a szükséges anyagi források és a Szovjetunió felbomlása miatt. Az Admiral Lazarev (korábbi nevén Frunze) 1994-ben kezdte meg aktív szolgálatát, hadrendből 1998-ban vonták ki. Az Admiral Nyahimov (korábbi nevén Kalinyin) 1988-tól 1999-ig szolgálta az orosz haditengerészetet, a hírek szerint ez a csatacirkáló 2005-ben nagyjavításon esett át a szeverodvinszki hajógyárban.

 

Az Admiral Nyahimov csatacirkáló