Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ejtőernyős alapkiképzés a helikopterbázison

Szöveg: Balázsi Edit őrnagy |  2012. augusztus 4. 11:19

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szervezésében júliusban rendezték meg az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alárendelt alakulatainak – egészen pontosan a szolnoki könnyű vegyes, valamint a különleges műveleti zászlóaljnak, illetve a debreceni felderítő-zászlóaljnak és a pápai bázisrepülőtérnek – ejtőernyős beosztásaiba újonnan került katonák bővített ejtőernyős alapkiképzését, valamint a NFTC-programban résztvevő egy légijármű-vezető jelölt ejtőernyős kiképzését.

A kiképzés két részből tevődött össze: a földi felkészítésből, valamint az ejtőernyős ugrások végrehajtásából. Két hetes földi felkészítés során az ejtőernyős jelöltek képet kaptak az ejtőernyőzés elméleti és gyakorlati alapjairól, elsajátították az aerodinamikai, meteorológiai, ejtőernyős elméleti ismereteket és kiemelten foglalkoztak a vészhelyzetekkel, valamint azok elhárításának módjával.

Az elméleti oktatásokon kívül a katonák készségszinten elsajátították a rendszerben lévőt RS 4/4 LA típusú deszant ejtőernyő, valamint a tartalék ernyő hajtogatását, illetve az ejtőernyő rendszerhez csatlakoztatható SG–006 teherheveder szabályos felöltését. Mindezek mellett a jelöltek az ejtőernyős kiképző szereken megtanulták a szabályos földet érési technikákat, a kiugrás helyes módját, valamint a vészhelyzeti eljárásokat. A földi felkészítés elméleti és gyakorlati vizsgával zárult.

1595939714
A komoly fizikai megterhelés ellenére, valamint a kánikulával dacolva a 26 ejtőernyős-jelölt közül 24-en jutottak el a vizsgáig, melynek sikeres letételével kezdhették meg az ejtőernyős ugrásokat.

A kiképzés második két hetében a katonák az ejtőernyős ugrásokat hajtották végre. Az ejtőernyős alapképzésben résztvevő állomány 15 úgynevezett bekötött rendszerű ejtőernyős ugrást teljesített. Az első ugrást még 800 méterről – majd haladva a képzési tematika által meghatározottak szerint – a többit azonban már alacsonyabbról, 600 és 400 méterről hajtották végre.

A tanfolyam zárásaként két ugrást éjszaka, bonyolult terepviszonyok fölött és teljes menetfelszerelésben hajtottak végre, amelynek eredményeként megszerezték a „Combat Ready" azaz a legmagasabb ejtőernyős kiképzettségi szintet. A kiképzés végén 22 jelölt vált ejtőernyős katonává.

Az NFTC-programban részt vevő légijármű-vezető jelölt részére nyolc bekötött és négy úgynevezett kézi, azaz szabadeső ugrás volt a feladat, felkészítve az esetleges vész-gépelhagyást követő önálló ejtőernyőnyitásra. A feladatot sikeresen teljesítette és fejezte be az ejtőernyős kiképzést.

A sikeres képzés köszönhető volt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis ejtőernyős oktatói állományának: Szűcs Tibor és Farkas Ferenc főtörzsőrmesternek, valamint Ágoston József, Buder Tamás és Bereczki Zsolt törzsőrmestereknek.