Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédség kapuja

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. augusztus 4. 12:22

A tiszt- és altisztjelöltek, a szerződéses legénységi állomány, legújabban pedig már az önkéntes műveleti tartalékosok katonai alapfelkészítését is az MH Altiszti Akadémia hajtja végre. Nem véletlenül nevezik tehát a Magyar Honvédség kapujának a Szentendrén települt alakulatot.

1595939715
Az MH Altiszti Akadémia (MH AA) az MH Központi Kiképzőbázis, illetve az annak alárendeltségében működő, az alapkiképzéssel foglalkozó Mecséri János Kiképző Osztály jogutódjaként alakult meg, tavaly november 15-én. Az új katonai szervezetbe integrálódott a szintén a szentendrei laktanyában működő MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola is: ez a folyamat több lépcsőben zajlott, s a tanév végeztével, 2012. július 31-én fejeződött be. Az átalakítás eredményeként (augusztus elsejétől) az akadémia két meghatározó szervezeti eleme a Mecséri János Kiképző Osztály és a Kinizsi Pál Altiszti Oktatási Osztály lett.
Az új szervezet tehát az MH Altiszti Akadémia nevet viseli, mindez ugyanakkor korántsem jelenti azt, hogy Szentendrén kizárólag altisztek képzése, kiképzése zajlana; tevékenységük ennél sokkal szélesebb spektrumot fed le.

„A mi feladatunk egyrészt a tiszt- és altisztjelöltek, a szerződéses legénységi állomány, illetve az önkéntes műveleti tartalékosok katonai alapkiképzése, másrészt az altisztek iskolarendszerű szakképzése, tanfolyamrendszerű képzése, továbbképzése. A katonai végzettséggel nem rendelkező tisztek és altisztek, beosztásba kerülésük előtt, szintén nálunk esnek át a katonai alapkiképzésen, amely jelenleg egy rövidített, hathetes elfoglaltságot jelent, ám jövőre már nekik is ugyanazt a 14 hetes alapkiképzést kell teljesíteniük, mint a korábban felsorolt állománykategóriáknak" – jegyzi meg Horváth Gábor dandártábornok, aki április elsején vette át az MH Altiszti Akadémia irányítását Mikusi Zsolt ezredestől, megbízott parancsnoktól.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 10-én, pénteken megjelenő számában!)