Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

(Élet)biztosítás

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. február 28. 17:30

A katonai műveletek elengedhetetlen feltétele a feladatban részt vevő katonák logisztikai biztosítása, amihez nem csak a felszerelés, a lőszer, de az élet alapvető feltétele, a tiszta ivóvíz is hozzátartozik.

A NATO gyorsreagálású egységébe (NRF) felajánlott szentesi víztisztító szakasz feladata az ivóvíz biztosítása a műveleti területen, a rendszeresített speciális berendezések alkalmazásával. A szakasz munkájának biztonságát, és védelmét egy tizenkét katonából álló biztosító raj szavatolja, amely a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár, lövész-zászlóaljának első századából került ki. A raj leghatékonyabb fegyvere a géppuska, de természetesen minden katonánál megtalálható a gépkarabély és a pisztoly is.

1595873735
A biztosító raj február harmadik hetében kezdődött felkészítésének zárásaként február 27-én a katonák raj éles szintű és ellenőrző lőgyakorlatokat hajtottak az alakulat Szomódon található helyőrségi lőterén. A szimulált helyzet szerint víztisztító szakasz, egy kapott feladatot követően, az útbaindulás után demonstráló tömegbe ütköztek, továbbhaladásuk lehetetlenné vált.

A biztosító raj katonái ekkor megpróbálták tárgyalás útján rendezni a helyzetet, de a tömeg tüzet nyitott rájuk. A raj állománya a helyzetet megfelelően reagálta le, fegyverüket használva kiemelték az ellenséges fegyvereseket a tömegből, majd biztosították a továbbhaladást.

A másik feladat, vagyis az ellenőrző lőgyakorlat nem az emberélet kioltását, hanem a békefenntartói jellegű feladatvégrehajtást célozta meg. Ennek megfelelően a katonák úgynevezett anatómiai célokra lőttek, és az értékelésnél csak a végtagokon – azaz a nem halálos területen – elért találatot fogadták el. Az életszerűség érdekében a katonáknak nem csak a gondosan célzott lövésekkel kellett bizonyítani, hanem a hirtelen felbukkanó ellenségre „kapáslövést" leadva is jó eredményt kellett elérni.

Boda Péter főhadnagy, a lövész-zászlóalj első századának parancsnokhelyettese elmondta: a gyakorlat mind a harcászati, mind pedig a lőeredmény szempontjából jó eredménnyel zárult.

1595873735