Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közúti forgalomirányítók – terepszínben

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. február 28. 17:19

Katonai konvojok, gyakorlatok, közúti szállítás, protokolláris események – ez csak kis része azon eseményeknek, amelyeknél láthatjuk a tatai dandár forgalomszabályzó katonáit. Bár kevesen tudják, a forgalomszabályzó katonának a KRESZ ugyanolyan jogkört biztosít, mint a rend őreinek.

Fontos, hogy a katonák a megfelelő tudás birtokában, határozottan állhassanak ki a forgalom közepébe úgy, hogy az autósok megértsék jelzéseiket utasításaikat, zökkenő- és balesetmentesen hajthassák vére a feladatot.

Ennek érdekében a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár törzstámogató századánál, február utolsó hetében, katonai forgalomszabályzói kiképzését hajtottak végre. Az egy hetes intenzív képzésen résztvevő állomány biztonsági felkészítésen, általános KRESZ oktatáson és speciális katonai forgalomirányítási előadásokon vesz részt.

Bár a forgalomszabályzó katonák többsége már képzett és tapasztalt, elengedhetetlenül szükséges a szakmai tudás szintentartása és és a tapasztalattal nem rendelkezők felkészítése – mondta el Kun Norbert törzsőrmester a törzstámogató század szakasztiszthelyettese. A kiképzés szakmaiságának magas szintjét egyébként az is mutatja, hogy február 27-én a tatai városi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának két munkatársa, Iványi István törzszászlós és Tóth Brigitta törzsőrmester tartották a foglalkozásokat. A rendőrök nagy hangsúlyt fektettek tapasztalataik átadására és a karjelzések szabályos alkalmazására, de mindenekelőtt a biztonságot emelték ki. Elmondták, hogy a dandár forgalomszabályzó katonáinak munkájáról eddig is pozitív tapasztalataik voltak, és örültek, mikor a katonák gyakorlati kérdések özönét zúdították rájuk.