Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életét vesztette két NATO-katona Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 19. 8:17

Május 17-én, a támaszpontjukat ért rakétatámadásban meghalt Afganisztánban a NATO-vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) két katonája, hat társuk pedig megsebesült, közölték afgán tisztségviselők. A tálibok az ISAF egyik keleti, Kunar tartománybeli bázisát vették célba. Az áldozatok állampolgárságát nem közölték.

Az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő mintegy 140 ezer katonájának többsége amerikai.

Az ISAF 2001-ben döntötte meg a tálibok kormányát, és azóta próbálja stabilizálni a közép-ázsiai országot. A nemzetközi haderő harcoló alakulatait a tervek szerint 2014 végéig kivonnák Afganisztánból, és minden biztonsági feladatot átadnának az afgán kormányerőknek. A konfliktus kezdete óta a NATO több mint háromezer katonája halt meg az országban.

Egy péntek reggeli, ugyancsak Kunar tartománybeli támadásban két gyerek meghalt, hét civil (három nő és négy gyerek) pedig megsebesült. A sebesültek egyike válságos állapotban van. A tálibok a NATO és az afgán erők közös vatapori táborát vették célba, de egyszer elvétették az irányt, és a rakéták egy közeli házba csapódtak. Nem tudni, hogy a két incidens összeköthető-e, vagy két különböző támadásról van szó.