Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életképek a nyolcadik váltás mindennapjaiból

Szöveg: Oláh Emil |  2011. február 23. 14:46

Az átadás-átvételt követően az MH EUFOR Kontingens nyolcadik váltásában szolgáló katonáknak nem sok idejük volt a beilleszkedésre Bosznia-Hercegovinában: a váltóállomány utolsó csoportjának kiérkezését követő héten már fontos feladatokat kellett végrehajtaniuk. Kezdetnek egy zászlóalj szintű gyakorlaton vettek részt, ahol alájátszóként tevékenykedtek, egyben megfigyelhették a zászlóalj többi századának felkészültségét, feladat-végrehajtási eljárásait, vezetési módszereit, valamint tapasztalatokat szerezhettek az együttműködés követelményeiről.

1595914538
Az Európai Unió EUFOR missziójának MNBN (többnemzetiségű) zászlóalja katonai parádéval tisztelgett Sir John McColl tábornok előtt, aki február 3-án utolsó hivatalos látogatásán vett részt a szarajevói Butmir táborában. A zászlóalj mindhárom – osztrák, magyar, török – százada a számukra rendszeresített egyéni védő felszereléssel, fegyverzettel, technikai eszközökkel vonult fel.

Néhány nap múlva már a helikopterrel történő átcsoportosítást gyakorolták a magyar katonák. Első nap még a hangárban ismerkedtek, másnap pedig már repültek is a Black Hawk típusú helikopterrel és madártávlatból csodálhatták meg Szarajevó és környéke szépségeit, természeti adottságait.

A következő héten egy EUFOR-szintű gyakorlat következett, amely a zászlóalj képességét mérte fel a vezetési és a végrehajtási szinten. A magyar század éjszakai indulással, Könyves Gusztáv százados, századparancsnok vezetésével átcsoportosítást hajtott végre közúton, közben teljesítve a zászlóaljparancsnok által meghatározott feladatokat, mégpedig együttműködésben a többi nemzettel.

Következő feladatként alap és szakalap lőgyakorlatot hajtottak végre a magyar kontingens katonái, amit néhány napja még a levegőből láttak, azt most kézzelfogható távolságba került számukra.

Végül, február 18-án, az MH EUFOR Kontingens nyolcadik  váltásának katonái a készenlét elérését ellenőrző gyakorlat keretében bizonyíthatták felkészültségüket. Ezen gyakorlat eredményes végrehajtása után tekinthető az alegység teljes értékűnek a zászlóaljnál. A gyakorlaton CRC (tömegkezelés) műveletek végrehajtása, ellenőrző-áteresztő pontok üzemeltetése, LOT házban lévő megfigyelő és tanácsadó személyek evakuálása szerepelt a teljesítendő feladatok között. 

1595914538
1595914539