Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életük nagy napja

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kormány Gábor |  2023. augusztus 19. 21:11

A hagyományoknak megfelelően mintegy kétszáz honvédtisztjelölt tesz esküt az ünnepélyes zászlófelvonást követően a budapesti Kossuth Lajos téren, az Országház előtt, augusztus 20-án, reggel 8 órától. Az előző napi főpróbán a fiatal katonák elmondták: megtiszteltetésnek élik meg hivatásuk jelentős fejezetének a nyitányát.

„Igazi megtiszteltetésként gondolok arra, hogy holnap délelőtt, az Országház előtt, több ezer ember jelenlétében, a honvédtisztjelöltek között állhatok, immáron hadnagyként. Mindig is az volt az álmom, hogy katona legyek, és a családomban is voltak-vannak katonánk, így tulajdonképpen folytatom ezt a szép hivatást” – értékelte honlapunk kérdésére a 23 éves ceglédi lakos, Palásti Petra a Parlament épülete előtt, augusztus 19-én, szombaton.

A kora esti órákban, a tisztavatás főpróbáját követően egy másik leendő tiszt, Mérő Barnabás arról beszélt, hogy az ifjú honvédtisztek reggeli útba indító díszünnepsége keretében, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Szent László-kápolnájában tartott szentmise és protestáns imádság ébresztette rá, hogy mi a tisztavatás valódi jelentősége.

20230819_KG_kossuthter_tisztavatas_foproba_011

„Nyilván, eddig is komolyan vettem a hivatásomat, de egészen eddig a felkészülést egyfajta feladatként éltem meg, így is álltam hozzá, viszont az említett szentmise annyira megható volt, hogy egyből átéreztem és megértettem a tisztavatás konkrét jelentőségét. Az ember csak egyszer tesz ilyen esküt, és ebben az életünket felajánljuk Magyarország szolgálatára” – mondta a 25 éves balatonlellei fiatal. Mérő Barnabás hozzátette, meghitt érzésekkel van tele, s már nagyon várja, hogy a magyar államalapítás ünnepén, az „ország terén” mondhassa el az esküjét.

Az augusztus 20-i tisztavatás főpróbáját, amelyet számos érdeklődő és turista jelenlétében tartottak a helyszínen, dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is megtekintette. A vezérezredes helyszíni értékelése szerint a honvédtisztjelöltek „alakilag felkészültek” az augusztus 20-i nagy napra, a próbagyakorlatok végrehajtását professzionálisnak ítélte. 

Másnap délelőtt – további magasrangú elöljárók mellett – Novák Katalin köztársasági elnök és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszer is jelen lesz a magasztos eseményen, amelyen a mintegy kétszáz honvédtisztjelölt nyilvánosan elkötelezi magát a haza fegyveres védelme mellett.