Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhalasztották az új orosz tengeralattjáró vízrebocsátását

Szöveg: Háború Művészete |  2010. április 14. 15:09

Az új orosz nukleáris meghajtású tengeralattjáró május 7-ére tervezett vízrebocsátása műszaki nehézségek miatt előreláthatólag nem hajtható végre, így a tengeralattjáró tesztjeit későbbi időpontokra halasztották. A tengeralattjáró hadrendbe állítása a programmal párhuzamosan csúszik, a tervek szerinti 2010 év vége helyett mára már a 2011 év eleji dátum látszódik valószínűbbnek.

Az első Project 885 Jaszen-osztályú tengeralattjárót, amely a Szeverodvinszk nevet kapta, az észak-oroszországi Szeverodvinszk városában található Szevmas hajógyárban kezdték építeni még 1993-ban. Köztudott, hogy Oroszország pénzügyi nehézségei miatt a program teljes menetét a kezdetektől kudarcok jellemezték. Mivel ez idáig Oroszország már rengeteg pénzt ölt bele a programba, így nem volt célszerű sokáig halogatni a tengeralattjáró vízrebocsátását. Ebből kifolyólag Oroszország úgy tervezte, hogy a „Győzelem Napja" 65. évfordulója alkalmából ünnepélyes keretek között bocsátják vízre a hajót.

A Jaszen-osztályú nukleáris meghajtású tengeralattjárókat úgy tervezték, hogy képesek legyenek nukleáris harci töltettel szerelt, nagy hatótávolságú (akár 5000 km) rakéták kilövésére, valamint ellenséges tengeralattjárók, vízfelszíni hajók, továbbá földi célok sikeres leküzdésére is.

A Szeverodvinszk tengeralattjáró fegyverzeti arzenáljába 24 db cirkáló rakéta tartozik, így képes a 3M51 Alfa SLCM, az SS-NX-26 Ónix SLCM vagy az SS-N-21 Granat SLCM rakéták fogadására is. Ezeken kívül még nyolc torpedóvető csővel is rendelkezik, valamint képes aknák telepítésére, illetve az SS-N-16 Stallion rakétái hajók megsemmisítésére is alkalmazhatóak.

Az osztály második tengeralattjáróján, a Kazányon az elmúlt évben kezdődtek meg az összeszerelési munkálatok, amelyet előzetes tervek szerint sokkal fejlettebb egységekkel, berendezésekkel, valamint fegyverzettel fognak ellátni.

Oroszország úgy tervezi, hogy a jövőbeni haditengerészeti fejlesztései során, nagyobb hangsúlyt fektet az újgenerációs nukleáris meghajtású tengeralattjárók, valamint a nukleáris fejjel szerelt ballisztikus rakéták fejlesztésére – tárta a nyilvánosság elé az orosz haditengerészet parancsnoka.