Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkezdődött a honvédelmi szakkör

Szöveg: Tóthné Ilyés Edit |  2010. április 8. 15:07

Elkezdődött a honvédelmi oktatás a Bocskai István Lövészdandár debreceni laktanyában: április 7-én látogatott az első iskolás csoport a katonai szervezethez a debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskolából. Az érdeklődőket Nyíri Sándor őrnagy, a felderítő zászlóalj törzsfőnöke és Martinkovics Katalin könyvtárvezető fogadta.

Egy három éve született megállapodás értelmében az 5. Bocskai István Lövészdandár és a derecskei I. Rákóczi György Gimnázium és Rendvédelmi Szakközépiskola közötti közös munka eredményeként az érdeklődő diákok katonai alapismeretekkel gazdagodhatnak. A múlt évben – köszönhetően a város és a dandár között megszületett együttműködési megállapodásnak – a közös munka kiszélesedett, és a debreceni közép- és általános iskolák is csatlakoztak a közös munkához. Az előzetes egyeztetések alapján 8 körzetet alakítottak ki a városban, az egyes körzetek 3-4 iskolát tartalmaznak és körülbelül 50 diákot jelentenek.

A foglalkozásokra délutánonként kerül sor, mely során két foglalkozási helyen történik az oktatás: a könyvtárban elméleti katonai ismereteket hallgathatnak a tanulók, a másik helyen a felderítő zászlóalj katonái tartanak gyakorlati foglalkozást.
A honvédelmi nevelés célja a pályaorientáció, ugyanis a jövő generációja első kézből kap információt a katonai szolgálatról. A közös laktanyai programokon a gyerekek – adott esetben a tanárokkal közösen – képet kaphatnak a katonák mindennapjairól, a munkakörülményekről, és tájékozódhatnak a Magyar Honvédségen belüli lehetőségekről.

1595899839