Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ukrán ellenőrző delegáció Debrecenben

Szöveg: Benei Péter õrgy., Tóthné Ilyés Edit |  2010. április 8. 15:00

Ukrán fegyverzet-ellenőrök a Bizalom- és Biztonságerősítő Intézkedések 1999. évi Bécsi Dokumentuma alapján megkötött kétoldalú magyar-ukrán megállapodás előírásai szerint kijelölt terület ellenőrzést és értékelő látogatást hajtottak végre, melynek keretében az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni laktanyájába is ellátogattak.

A csoport hazai kisérését az MH Műveleti Központ Fegyverzet-ellenőrzési Osztály szakemberei hajtották végre.
Az ellenőrzés első napján Korom Ferenc ezredes, a katonai szervezet parancsnokhelyettese jelentett a látogatóknak a dandár általános felépítéséről, rendszeresített és a szerződések által korlátozott technikai eszközeiről és tevékenységéről, valamint megismerték a dandár nemzetközi feladatvállalásait. A nap további részében megismerkedtek a debreceni Kossuth laktanyával. Megnézték az elhelyezési és munkakörülményeket, a csapatmúzeumot, a ruházati raktárt, majd a laktanyai kiképzésbe tekinthettek be a Sportcsarnokban, ahol éppen közelharc felkészítés zajlott.

A második napon a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázisra látogattak, ahol megnézték a dandár lőbajnokságot és a felkészülő OMLT állomány éleslövészetét, a technikai ellenőrző állomást és a műszaki telephelyet. Az ellenőrzés keretében helikopteres megfigyelő repülést is végrehajtottak a kijelölt terület felett, így meggyőződhettek arról, hogy a területen nem folyik bejelentés köteles katonai tevékenység.

 

A következő napon a dandár környezetvédő szakemberei mutatták be a lőteret, amit 2008 őszén „Natura 2000" területté minősítettek. A lőtérként használt Liget-legelő a Nyírség legnagyobb megmaradt, összefüggő, természetközeli jellegű gyepterülete ahol a homoki gyepek és erdősztyepp jelleget mutató erdők máig fennmaradt élőhely-fragmentumainak megőrzése a cél. A honvédelmi használat jelentősen hozzájárult a természeti értékek fennmaradásához, és a cél az, hogy hosszú távon is biztosítható legyen a természetvédelem és a honvédelem együttélése a megmaradt természeti értékekben gazdag területeken.
A délután folyamán Debrecen nevezetességeit nézték meg, többek között a Református Nagytemplomot, Déry múzeumot és a Nagyerdőt.

A látogatás végén a delegáció tagjai elismerő szavakkal illették a dandárnál folyó munkát, és megköszönték a szívélyes fogadtatást. Külön megköszönték a nyílt és őszinte válaszokat, amelyeket nemcsak a hivatalos tájékoztatók során, hanem a különböző állománykategóriák képviselőivel folytatott kötetlen beszélgetések során kaptak.