Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ellentmondó hírek Szíriából

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 9. 12:03

Ellentmondó hírek érkeztek augusztus 8-án, szerdán Aleppó ostromáról, miután a szíriai hadsereg a napok óta tartó légi csapások és tüzérségi előkészítés után megkezdte a régóta kilátásba helyezett offenzívát a közel-keleti ország gazdasági fővárosa ellen.

A szíriai állami televízió jelentése szerint a kormányerők benyomultak Szaláheddínbe, megölték a lázadók nagy részét, és behatoltak a város más részeibe is új offenzívájuk során, így a középső Bab-al-Hadíd negyedben „terroristák" tucatjaival végeztek.

A felkelők viszont azt állították, hogy a kormányerők heves harcok után visszavonultak Aleppó Szaláheddín nevű negyedének egyes részeiből. „Utcai hadviselés folyt, a lázadók szörnyű veszteségeket okoztak Aszad erőinek, amelyek most visszavonulnak. Szaláheddín továbbra is a Szabad Szíriai Hadsereg ellenőrzése alatt áll" – mondta egy aktivista a Skype-on keresztül a brit hírügynökségnek. Az Aleppó déli bejáratánál található Szalaheddín negyed három héten át szolgált a felkelők bázisaként.

Az Amnesty International (AI) legutóbbi jelentésében bírálta, hogy Aleppó lakónegyedeiben nehézfegyvereket vetnek be a szíriai kormányerők, amelyet alátámasztanak a nemzetközi jogvédő szervezet által közzétett műholdfelvételek.

Elesett az al-Kaida egyik védőügyvédje

Elesett az aleppói harcokban a török Osman Karahan ügyvéd, aki az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet több tagját is képviselte a 2003-as, isztambuli merényletek után – jelentette szerdán az Anatolia török hírügynökség.

Karahan, aki maga is vád alá került a terroristákkal fenntartott kapcsolatai miatt, „mártírhalált halt" Aleppóban, ahol a szíriai hadsereg elfoglalta a felkelők fő erősségét, a Szaláheddín negyedet – közölte az ügyvéd testvére. Kedden, Szíria területén temették el – tette hozzá.

A 2003-as isztambuli merénylet sorozatban 63 ember vesztette életét, több százan megsebesültek. A terroristák zsinagógákat, a brit konzulátust és egy brit bankfiókot támadtak meg. A merényletekért hét embert ítéltek el. Ebben a perben Karahan a felbujtót és finanszírozót, egy szíriai terroristát védett. 2006-ban őt is meggyanúsították, hogy segítséget nyújt az al-Kaidának, de végül bizonyítékok hiányában felmentették.

Címkékjogtüzér