Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élmények, tudás, ösztöndíj-lehetőségek

Szöveg: MH KIKNYP | Fotó: archív felvételek |  2023. június 6. 13:33

Életre szóló élményeket, rengeteg, a civil életben is felhasználható tudást, és ösztöndíj-lehetőséget is kínál az önkéntes tartalékos katonának jelentkező fiataloknak a Magyar Honvédség – hangsúlyozta Győri Tamás százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kaposvári központjának megbízott parancsnoka.

63e64fbe5a9c5084998554
Győri_v

Győri Tamás százados a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának június 6-ai, keddi adásában felhívta a figyelmet arra, hogy a tanulmányokat folytató fiataloknak is van lehetőségük a nyári szünetben egyben vagy modulrendszerben, hétvégenként megcsinálni az alapkiképzést, akár műveleti, akár területvédelmi tartalékosnak jelentkeznek.

Azoknak, akik nappali tagozaton, illetve 13-14. évfolyamon szakmát tanulnak, ösztöndíjra is pályázhatnak. Ennek egyetlen feltétele van: a szerződéskötéstől számított egy éven belül meg kell csinálniuk az alapkiképzést. Aki ezt teljesíti, havonta megkapja a mindenkori minimálbér 30 százalékának megfelelő összegű ösztöndíjat.

pte-etknyiltnap(8)_1674202464

A százados hangsúlyozta: a tartalékos szolgálati forma is önkéntes! Rajtuk múlik, hogyan képzelik el jövőjüket a Magyar Honvédségen belül. Ha egy tartalékos hivatásszerűen is a haderőnek szentelné életét, választhatja a szerződéses szolgálatot. Emellett tartalékosként is lehetőség van külföldi misszióba menni, de ezt ki is lehet zárni – mondta Győri Tamás százados, hozzátéve: a Magyar Honvédség minden tartalékost a kiképzettségének megfelelő feladatokra hívja be.

Akinek felkeltették érdeklődését a Magyar Honvédség nyújtotta lehetőségek, keresse fel a fővárosban, valamint minden vármegyeszékhelyen megtalálható toborzóirodák egyikét vagy az iranyasereg.hu oldalt – ajánlotta a százados.

638e245049784828778315

A műsorban Magyar Nóra tartalékos szakaszvezető is megszólalt, aki a nyíregyházi toborzóirodán teljesít szolgálatot, de hadisírgondozásban, továbbá hagyományőrzési és honvédelmi nevelési feladatokban is részt vesz.

A fiatal tartalékos számára meghatározó élményt jelentett, hogy már a kiképzésen is olyan összetartó, családias közösséget sikerült kialakítaniuk társaival, amely a honvédség egészére jellemző. Emellett kiemelte, hogy nagy könnyebbséget jelent számára, hogy az SZJA mentességnek köszönhetően minden hónapban jelentősebb összeget tud félretenni.

645febcec146f696740317