Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Először indulnak tartalékosok Irakba

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Rácz Tünde |  2022. szeptember 14. 16:14

Nyíregyháza adott otthont az MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens (MH IKBK) 15. váltása kibocsátó ünnepségének szeptember 14-én, szerdán. A rendezvényen – mások mellett – részt vett Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára, Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese és Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye főispánja.

IKBK_kibocsátó_Nyíregyháza (16)

A városháza előtti Kossuth téren a kontingens állományát adó katonai szervezetek parancsnokai és a misszióba indulók családtagjai, rokonai, barátai búcsúztak a hamarosan Irakba induló katonáktól.

Az ünnepségen Gion Gábor államtitkár kiemelte, hogy történelmi jelentőségű a mai kibocsátó ünnepség, hiszen a Magyar Honvédség történetében ez az első olyan iraki kontingens, amelynek egy részét tartalékos katonák adják: a kiutazó állomány közel egyharmada.

IKBK_kibocsátó_Nyíregyháza (9)

„Az önök csapata mintegy húsz katonai szervezettől érkezett. Három hónapja készülnek erre a napra, pontosabban a következő fél évre. Három hónap megfeszített munka van maguk mögött: felkészültek a lehetséges helyzetekre és a kötelékben való együttműködésre. Katonai szerepvállalásukkal így önök személyesen is hozzájárulnak a terrorizmus elleni közös fellépéshez. Egy békésebb, jobb világ megteremtése érdekében vállalták a lemondásokkal teli külföldi szolgálatot. Nem mindennapi küldetés ez, ezért büszkék vagyunk önökre” – emelte ki Gion Gábor államtitkár.

Sándor Zsolt altábornagy a 15. váltás kibocsátó ünnepségének különlegességét hangsúlyozta. „Más ez az ünnepség, mint a korábbiak, hiszen Európában sajnos ismét háború dúl: keleti határunk mentén ismét a fegyvereké a főszerep, és továbbra sem csökken az illegális migráció okozta fenyegetés. A válságövezetek biztonsága, akár a Balkánra, akár a Közel-Keletre gondolunk, továbbra is törékeny, amely biztosítása folyamatos katonai jelenlétet igényel. És azért is más, mert a tartalékos rendszer folyamatos fejlődésének eredményeképp az amerikai gyakorlaton történő eredményes megmérettetés és a tavaly megkezdett koszovói szerepvállalás után, most először vesz részt tartalékos állomány az iraki küldetésben” – hangsúlyozta a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese.

IKBK_kibocsátó_Nyíregyháza (5)

„A folyamatban lévő Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eredményeinek köszönhetően önök korszerűbb eszközökkel, korszerűbb felszereléssel kezdenek neki a feladat végrehajtásának, mint korábban. Ugyanakkor egy dolog változatlan marad: a katona, aki vállalja a szolgálatot. Ezt a feladatot csakúgy, mint a többi küldetést, csak felkészített, fegyelmezett katonák, alegységek képesek végrehajtani. Önökre tekintve, biztos vagyok benne, hogy ez a kontingens ugyanolyan kiemelkedő színvonalon fogja végrehajtani feladatait, mint az ezt megelőző váltások” – tette hozzá az altábornagy.

Nyíregyháza városa nevében Kovács Ferenc polgármester búcsúzott a felsorakozott katonáktól. Mint megfogalmazta, a nyíregyháziak nevében szeretné kifejezni elismerését és köszönetét azért a szolgálatért, amit most vállalnak. „Tudjuk mindannyian, hogy mekkora vállalást jelent ez távol az otthontól, és azt gondoljuk, hogy ez egy olyan misszió, ami minden tiszteletet megérdemel. Nyíregyházán ez különösen tiszteletre méltó, mert a mi városunk egy régi katonaváros, ahol mindig elismeréssel és tisztelettel fogadták a honvédség, a határőrség és az önkéntesek szolgálatát. Talán nincs is olyan nyíregyházi család, amely valamilyen módon ne kötődne a katonasághoz” – mondta el a polgármester.