Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előtérbe kerül a hazafias nevelés a Mathias Corvinus Collegiumban

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Pintér Ákos |  2024. július 30. 12:30

„Az együttműködési megállapodás lehetőséget biztosít az MCC hallgatóinak hazafias és honvédelmi nevelésére, akik lehetőséget kapnak a katonai hivatás megismerésére is” – fogalmazott Kutnyánszky Zsolt, a honvédelmi tárca védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára július 29-én, Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium és Mathias Corvinus Collegium között létrejött együttműködési megállapodás aláírása alkalmából.

Kutnyányszky Zsolt államtitkár emlékeztetett, a Honvédelmi Minisztérium és a Mathias Corvinus Collegium közötti együttműködés nem újkeletű, ám azt a mostani aláírással immár hivatalosan is megerősítik. „Az MCC téli és nyári táborai során a diákok ellátogathatnak majd honvédségi alakulatokhoz és védelmi ipari cégekhez. Ezen kívül szeretnénk felkelteni az érdeklődésüket a védelmi innováció iránt is. Összességében az együttműködésünk számos lehetőséget nyújt, és csak rajtunk fog múlni, hogy ezeket mennyire aknázzuk ki” – fogalmazott az államtitkár.

Kutnyányszky Zsolt hangsúlyozta, az ország szuverenitását és védelmi erejét nagyban meghatározza a tartalékos állomány: „a Magyar Honvédség átalakítása során modern, ütőképes nemzeti haderőt építünk. Ennek egyik központi eleme a területvédelmi erők fejlesztése. Júniusban országos kampányt indítottunk, hogy minél többen megismerjék és vállalják a területvédelmi tartalékos szolgálatot. Az egyik kiemelt célcsoport pedig a felsőoktatásban tanuló diákok, de természetesen mindenkire számítunk, aki szereti a hazáját, és szeretne tenni érte.”

20240729_MCC - Aláírás_PAKO_-3

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója elmondta, egyre több egyetemi hallgató számára vonzó a tartalékos szolgálat, ugyanis merőben más képet mutat ma a magyar haderő, mint néhány évtizeddel korábban.

„Ma már olyan a Magyar Honvédség, hogy tevékenységében örömmel vesznek részt a fiatalok, ahol olyan képzettséget kaphatnak, amelynek akár civilként is hasznát veszik. Éppen ezért nagyon fontos a hazaszeretet és az oktatás összekapcsolása, amit a 21. században egyre komolyabban kell vennünk. Fontos, hogy ismerjük az őseink által megvívott fizikai harcokat is, ezért az MCC képzéseiben hangsúlyos helyet kap a honvédelem és a hazafias nevelés” – fogalmazott a főigazgató.

Szalai Zoltán rámutatott, az együttműködési megállapodás a nemzet szempontjából is stratégiai fontosságú, hiszen a Magyarországot érő geopolitikai kihívások, csak „a kard és az ész” összekapcsolásával kezelhetőek. Ezeknek köszönhetően jöhet lére az a szellemi és társadalmi kohézió, ami mindig is jellemezte a magyarságot.

Kapcsolódó cikkek