Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előtérbe került a légi utántöltés elsajátítása a svéd légierőnél

Szöveg: JETfly |  2009. november 11. 15:13

A Gripen C/D-vel a svéd vadászgép 2007 óta rendelkezik légi utántöltési lehetőséggel, azonban a svéd pilóták csak most fognak kiképzést kapni, hogy teljesen elsajátítsák ezt a műveletet. Ezzel az új képességgel a pilóták akár nyolc óra hosszat is képesek lesznek levegőben tölteni, és értelemszerűen messzebbre is elrepülhetnek.

Az elmúlt időszakban három pilóta a Luleában állomásozó F21-es ezredtől és szintén három a Blekinge-i F17-esektől hajtotta végre a légi utántöltés egyhetes tréningjét, amely három oktató irányításával történt.A terv az, hogy a kiképzés után a hat repülőgép vezető a saját bázisán oktatói feladatokat lásson el, kiképezve az összes svéd Gripen pilótát az új feladatra.

A svéd légierőben az ország katonai doktrínájából adódóan nincs légi utántöltő repülőgép rendszeresítve, azonban ha szükséges, lehetőség van ezen szolgáltatást más országokban igénybe venni. Jó példa erre, hogy a tréning idejére a francia légierő C-135F tankerjei biztosították a gyakorlás lehetőségét. Ez a repülőgép 42 m hosszú és 48 tonna súlyú üresen, éppen a méreteiből kifolyólag a Lulea légibázis felszállópálya hossza és guruló útjai voltak a legalkalmasabbak a tanker üzemeltetésére.