Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyverropogás amerikai-magyar módra

Szöveg: Demény Andrea hadnagy |  2009. november 11. 13:22

Ismét visszhangzik a szomódi lőtér a fegyverropogástól, ahol jelenleg az OMLT kontingens 3. váltása hajtja végre aktuális kiképzési feladatait. A magyar és az Ohio Nemzeti Gárda amerikai katonáiból álló kontingens a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár helyőrségi lőterén gyakorolta a gyalogsági fegyverekkel való tüzelés fogásait.

Ugyanígy az 50-es kaliberű géppuskával, Mark 19-es típusú automata gránátvetővel való tüzelésből is kiveszik a részüket.

A közös felkészülésben mind az amerikai, mind a magyar katonák keresztképzésen sajátítják el egymás fegyvereinek, felszerelésének alkalmazását is, emiatt a szomódi lőtér nem csak a Magyar Honvédségben rendszeresített, hanem az amerikai M240B és M2 típusú géppuskák és az MK19-es automata gránátvetők dörrenéseitől is hangos volt.

1595893247
 

A lőtér berendezése és a muníció előkészítése után Megtért István alezredes, a felkészülő állomány parancsnoka röviden eligazította a katonákat, majd megkezdődött a három napig tartó lövészet, melyen egyéni, szituációs, tűzpár és tűzcsoport, rajéles típusú lövészetek kerülnek végrehajtásra.
A felkészülő kontingens már eleve több missziót megjárt, tapasztalt katonákból áll, tisztában vannak az előttük álló feladat komolyságával, és lehető legjobb tudásuk szerint vesznek részt a foglalkozásokon.

A magyarországi kiképzési fázis, aminek az első két OMLT misszió után ugyancsak a 25. Klapka György Lövészdandár adott helyet, lassan a végéhez közeledik. A kontingens állománya a következő napokban felkészül a Németországban folytatódó kiképzési fázisra, ahol a grafenwöhli katonai bázison a HMMWV katonai terepjárók vezetését tanulják meg és konvoj kötelék lőgyakorlatokra kerül sor, a Hohenfeld támaszponton pedig NATO kiképzés vár az amerikai és a magyar katonákra.

1595893247
1595893247
1595893247
1595893248