Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A táborfalvai ingoványban készülnek Afganisztánra

Szöveg: Szűcs László |  2009. november 11. 16:58

Gőzerővel készül a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) nyolcadik váltása a jövő év februárjától esedékes külszolgálatra. A felkészítésen a magyar PRT-t segítő horvát és a montenegrói hadseregek katonái is részt vesznek.

Az MH PRT nyolcadik váltásának felkészítése hivatalosan több mint két hónappal ezelőtt, szeptember 7-én kezdődött. A tatai székhelyű MH 25. Klapka György Lövészdandár vezetése vállalta, hogy a missziót megelőző alapfelkészítést a teljes kontingens számára megszervezi, így az Afganisztánba készülő katonák a Vizek Városában kapták meg a szükséges elméleti és gyakorlati alapismereteket.

A felkészülés második ütemét – az úgynevezett szakkiképzést – minden katona saját alakulatánál teljesítette, a teljes állomány november 2-án találkozott újra, amikor is a táborfalvai gyakorló-, és lőtéren megkezdték a kiképzés végső fázisát, az úgynevezett összekovácsolást.

A közös kiképzés első néhány napján nem fogadta kegyeibe az időjárás a katonákat – árulta el dr. Boldizsár Gábor alezredes, a PRT nyolcadik váltásának tervezett parancsnoka –, hiszen szinte minden nap esett az eső, s még a jó vízelvezetőnek tartott homokkal borított táborfalva gyakorlótér is ingovánnyá változott. A magyarországi extrém időjárási körülmények azonban segítik az állományt abban, hogy felkészüljenek az ázsiai országban rájuk váró szélsőséges viszonyokra – vélekedett Boldizsár alezredes, aki egyébként az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ parancsnoka.

A PRT–8 felkészülését az idén szeptemberben külszolgálatukat befejezett hatodik váltás katonái is segítik, tapasztalataikat rendszeresen átadják a most készülőknek, így például a volt parancsnok, Korom Ferenc ezredes, és a kontingens több tagja is rendszeres vendég Táborfalván – tudtuk meg Boldizsár alezredestől, aki a közelmúltban, a kontingens más, vezető beosztású tisztjeivel együtt szemrevételezésen járt Afganisztánban. A helyszínen mérték fel a magyar katonákra váró viszonyokat.

Persze a nyolcadik váltás parancsnokának már nem volt ismeretlen Camp Pannonia és környéke, hiszen a PRT–5 parancsnokhelyetteseként fél évet eltöltött Pol-e Khumriban. Mint elmondta: akkori tapasztalatait is igyekszik felhasználni a mostani kiküldetés során.

A tartományi újjáépítési csoport nyolcadik váltása egyébként döntően a tatai dandár lövészzászlóaljára épül. A kontingens törzsének magja a zászlóalj törzsében szolgál, s a végrehajtó alegységek katonái is jól ismerik egymást, a legtöbben már évek óta együtt teljesítenek szolgálatot és több missziót is megjártak. A speciális beosztások nagy részét azonban más alakulatoktól érkezett katonákkal töltötték fel, így a teljes kontingens összesen több mint húsz katonai szervezet egyenruhásaiból áll – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Boldizsár Gábor alezredes, akitől megtudtuk azt is, hogy a magyarokkal együtt készülnek a PRT–8 állományába tartozó horvát és montenegrói katonák is.

A horvátok – mint a magyar tartományi újjáépítési csoport megalakulása óta minden egyes váltásban – katonai

rendészi feladatokat látnak majd el Afganisztánban. A montenegrói katonák pedig első külföldi missziójukra készülnek, szakasznyi erővel a magyar tábor őrzésvédelmét végzik majd Pol-e Khumriban. Az őrkatonák mellett természetesen néhány montenegrói törzstiszt is érkezett Magyarországra, ők a logisztikai részlegnél, illetve az egészségügyi központban szolgálnak majd.

Ott jártunkkor éppen szituációs lőgyakorlaton vett részt a kontingens egy része a kiképzési bázis Tatárszentgyörgy környékén található lőterén. Bár e kiképzési feladat végrehajtását is nagyban nehezítette a folyamatosan zuhogó eső és a viharos szél. Az állomány másik fele pedig drillezett, vagyis azokat teendőket gyakorolták be, amelyek egy-egy feladat végrehajtása során előfordulhatnak. Például mit kell tenni egy támadás esetén, vagy éppen akkor, ha a konvojban megsérül egy katona. Az ismételt, sokszori végrehajtásra pedig azért van szükség, mert az állománynak ösztönszerűen kell tudnia, hogy egy-egy rendkívüli eseménykor milyen feladatot is kell végrehajtania. Ilyenkor ugyanis általában nagyon kevés idő van gondolkodni, s ezek a drillek segítenek abban, hogy az állomány reflexei ne „kopjanak meg".

Boldizsár alezredestől megtudtuk azt is, hogy a táborfalvai felkészítés, a november 24–26-a között megrendezendő úgynevezett záró gyakorlattal ér véget. Ezt megelőzően azonban még egy nagy kihívás vár a katonákra. Egy héten keresztül, a nap 24 órájában vizsgáztatják őket az elöljárók, vagyis az MH Összhaderőnemi Parancsnokság ellenőrzői. Ez azt jelenti, hogy bármikor érkezhet olyan jelzés, támadás, vagy feladat, amire azonnal reagálnia kell a kontingensnek – hasonló módon, mint „éles" helyzetben, Afganisztánban. Az alájátszások során a „rosszfiúkat" a tatai dandár és a várpalotai MH Bakony Harckiképző Központ ellenerő századának katonái játsszák majd, akik igyekeznek minél több borsot törni a békefenntartók orra alá. A tervezett incidenseket és a feladatokat egyébként még a kontingens parancsnoka sem ismeri, hiszen – mint elmondta – ezen a héten a kontingens teljes személyi állományával együtt ő is vizsgázik.

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László