Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kályhásmesternek is tanulnának a volt katonák

Szöveg: Szűcs László |  2009. november 11. 21:05

A Magyar Honvédségben szolgáló hivatásos és szerződéses állományú katonák munkahelymegtartását, illetve a haderőből kikerült állomány munkaerő-piaci reintegrációját segítő képzési program zajlik Magyarországon egy konzorcium vezetésével. A részletekről a honvedelem.hu Sásik László nyugállományú ezredessel, a projekt menedzserével beszélgetett.

Norvég Projekt. Mostanában ezzel a kifejezéssel gyakran találkozhatunk a Magyar Honvédségben, illetve a szakszervezeteknél és a nyugállományú klubokban. Miről is van szó?

A projekt lényege a katonák munkaerő-piaci reintegrációjának, vagyis a haderőt elhagyó személyi állomány társadalomba és a civil munkaerő-piacra történő visszailleszkedésének segítése . Elöljáróban meg kell jegyeznem, hogy az ilyen tevékenység nem új keletű a Magyar Honvédség háza táján, hiszen ezzel a kérdéskörrel két civil szervezet, a Katonákért Alapítvány, illetve a Honvéd Közalapítvány, a Honvédelmi Minisztérium segítségével már évek óta foglalkozik. A haderő ugyanis felismerte, hogy szervezeti érdek a katonák kilépésének sikeressé tétele. Ugyanis a kilépett és leszerelt katonák magukkal viszik a hadseregen töltött évek élményeit és benyomásait, amelyek mind-mind formálják a hadsereg társadalmi presztízsét. A probléma – egyéb okok mellett – azonban az volt, hogy a képzésekre évente csak mintegy harmincmillió forint állt rendelkezésre, s ez a pénz csak a legszükségesebb igények kielégítését tette lehetővé. Éppen e szűkös anyagi lehetőség miatt több visszajelzés is érkezett, arról, hogy a reintegráció nem hatékony. Eme vélemény ismeretében az említett két civil szervezet természetesen igyekezett az akkorinál jobb lehetőségeket keresni, s így bukkantunk rá a Norvég Projektre.

Mit is jelent pontosan e megnevezés?

Ez egy norvég támogatással működő program, amelynek célja a humánerőforrás fejlesztés. Egészen konkrétan a norvég haderő és a védelmi minisztérium rekonverzióval kapcsolatos tapasztalatainak, módszereinek átvételét, illetve a megvalósítás pénzügyi támogatását jelenti a kifejezés.

Hogyan sikerült a Norvég Projektet Magyarországra hozni?

Ha röviden akarok erre a kérdésre válaszolni, akkor azt kell mondanom, hogy a norvég követség, valamint a Honvédelmi Minisztérium biztatására és támogatásával. A pályázat megírására és megvalósítására létrehoztunk egy konzorciumot, ennek tagja – a már említett két civil szervezet mellett – a Magyar Védelmi Ipari Szövetség, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, illetve a Norvég Védelmi Egyetem lett. E konzorcium nyújtotta be a pályázatot, s nyerte el a norvégok anyagi támogatását. A konzorcium a pályázatban vállalta, hogy segíti a haderőből már korábban távozott, vagy a közeljövőben nyugállományba vonuló katonák – és tegyük hozzá: polgári alkalmazottak – képzését, átképzését, elhelyezkedését, és a személyi állomány azon tagjait is, akik a hadsereg állományában szeretnének maradni, ám maradásuk feltétele, hogy valamilyen szakmai végzettséget szerezzenek. Vagyis úgynevezett munkahely-megtartó képzésen vegyenek részt. A program harmadik célja pedig azon szerződéses katonák polgári életbe és munkaerőpiacra történő visszailleszkedésének segítése, akiknek lejárt, vagy a közeljövőben jár le a szerződésük, ám nem kívánják meghosszabbítani azt. Külön ki szeretném azt is emelni, hogy a Honvédelmi Minisztérium a konzorcium partnere minden tekintetben. Dr. Vadai Ágnes államtitkár és Dr. Szeredi Péter kabinetfőnök a norvég partnerekkel történő kapcsolatfelvétel pillanatától kezdve segítették-segítik és támogatták-támogatják a programot. A program feltételeinek megteremtésében, sikeres lebonyolításban pedig a HM Honvéd Vezérkar főnöke és a különböző szintű parancsnokok messzemenően segítőkészek.

1595893250

Ön szerint mi késztette a norvégokat a segítségre?

Norvégiáról tudni kell, hogy az ország gazdasága nagyon stabil. Ugyan nem tagjai az Európai Uniónak, mégis segíteni szeretnék az új EU tagállamokat a felzárkózásban, ezért különféle pályázatokat írnak ki, például humánerőforrás fejlesztésre. Emellett pedig egy speciális projektjük a haderők segítése is. Ilyen vállalkozást már – egyéb programok keretében – Oroszországban, Ukrajnában, sőt a délszláv háborút követően az egykori jugoszláv tagállamokban is végrehajtottak, mindenhol nagy sikerrel. Remélem, a magyar projekt is hasonlóan sikeres lesz.

Mivel tud segíteni a program a katonákon és a polgári alkalmazottakon?

Elsősorban OKJ-s szakmai képzésekkel. Véleményünk szerint, az átképzés és az új szakmai ismeretek megszerzése a leghatékonyabb módja a humánerőforrás fejlesztésnek, s a hadseregből kikerülők így lesznek eredményes munkakeresők a civil életben. A Norvég Projekt egyébként egy ötszázmillió forintos támogatásra épül. Ez a pénz számításaink szerint elegendő arra, hogy a programba négyezer főt valamilyen módon be tudjunk vonni és e négyezer fő felének, az orientációs képzésen, tréningeken, munkaerő piaci ismeretek átadásán túl, szakmai képzést tudjunk biztosítani.

Megkezdődtek már a képzések?

1595893250
A program idén májusban indult, a projektnyitó konferenciát pedig június 25-én tartottuk Szentendrén, az MH Központi Kiképző Bázison. Október végéig néhány képzés már el is kezdődött, jelenleg több mint százan vesznek részt különféle tanfolyamokon. Emellett pedig több száz ember képzésének előkészítése zajlik. Az indulást az is nehezíti, hogy néhány képzési formára – elsősorban angol nyelvi-, és gépjárművezetői tanfolyamokra, valamint logisztikai-ügyintézői képzésekre – olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a törvény előírásai szerint közbeszerzési pályázatot kellett kiírnunk. Ezen pályázatok eredményhirdetése a napokban történik meg, vagyis hamarosan kezdődhetnek a képzések, amely további 250-300 fő tanfolyam kezdését teszi lehetővé.

Mikor ér véget a projekt?

Elgondolásunk szerint a konzorcium a jövő év december 31-ig teljesíteni tudja a programban megfogalmazott célokat. A sikerességet, a program előrehaladását egyébként a programban is lefektetett objektív mérőszámokkal tudjuk majd igazolni. Az eddigi tapasztalatok tükrében azonban az elmondható, hogy bizonyos területeken – például a munkahelymegtartó képzésekben – olyan mértékű a túljelentkezés, hogy nagy valószínűséggel nem fogunk tudni minden igényt kielégíteni.

Ha nem a munkahelymegtartó képzéseket nézzük, akkor melyek a legnépszerűbb OKJ-s szakmák a projektre jelentkezettek körében?

Nem lehet egyértelmű rangsort felállítani, hiszen az igények nagyon változatosak; kezdve a méhész szakma elsajátításától, egészen a kályhás mesterség kitanulásáig. Persze a legtöbben a számítástechnikai ismeretek elsajátítása – az úgynevezett ECDL képzés – és a nyelvtanfolyamok iránt érdeklődnek. Utóbbiak közül a leginkább az angol nyelvi képzések iránti igény magas, de sokan szeretnének megtanulni németül, vagy éppen franciául is.

Hogyan működik a rendszer?

A projekt vezetésére létrejött egy országos lefedettséget biztosító koordinációs szervezet, melynek csúcsán egy néhány főből álló menedzsment áll. E menedzsmentben azok, a program sikerét és támogatását biztosító szakmai személyek kaptak helyet, akik a kapcsolatot, az elszámolást, a szakmaiasságot, a törvényességet garantálják a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és az úgynevezett donor ország, vagyis Norvégia felé. A menedzsment irányításával, együttműködő támogatásával működő kilenc regionális iroda munkatársai elsősorban önkéntes alapon tevékenykedő nyugdíjas katonák, s ők azok, akik a program sikere érdekében hajlandóak saját szaktudásukat és ismereteiket, szabadidejüket feláldozni. Az irodák és a munkatársak állnak kapcsolatban a célcsoportok tagjaival, ők voltak azok, akik a mi előkészítő és általános tájékoztató munkánk után felvették a kapcsolatot a csapatok személyügyi szerveivel, az alakulatoknál működő szakszervezeti alapszervezetekkel, a nyugdíjas klubokkal és a kulturális egyesületekkel. Vagyis mindazokat a civilszervezeteket megkeresték, amelyekben a haderőből kikerült, egykori katonák megtalálhatók. S ők nyújtanak segítséget a képzésekre történő jelentkezésekben is.

1595893250

Ha már itt tartunk: hogyan lehet jelentkezni?

Nyitottunk egy honlapot, ez a www.tegyonmagadert.hu címen elérhető oldal, amelyen minden adat, tény, információ és elérhetőség megtalálható. A legfontosabb ismereteket a honlapon, illetve az irodákban kapott tájékoztatókon szerezhetik be az érdeklődők. Az irodákban egyébként tájékoztatást kapnak a jelentkezés módjáról, a lehetőségeikről, a képzési formákról, a képző intézményekről, és a regionális munkaerőpiac igényeiről is. Ezen információk birtokában az érdeklődő – ha szükséges szakembereink segítségével – el tudja dönteni, hogy milyen képzésre célszerű beadnia a jelentkezését. A regisztrációs lapot egyébként a honlapról is le lehet tölteni. A következő lépés annak az intézménynek a megkeresése, ahol az érdeklődő a kívánt szakmát szeretné elsajátítani. Ezzel az intézménnyel egy úgynevezett felnőttoktatási szerződést kell kötnie, majd a szerződést és a jelentkezési lapot meg kell küldenie a honlapon megadott címre. A jelentkezési lap feldolgozása után mi is felvesszük a kapcsolatot a képző intézménnyel, s a megkötött szolgáltatási szerződésben garantáljuk, hogy kifizetjük a képzés díját, ha az általunk támogatott jelentkező elvégzi a tanfolyamot és megkapja az oklevelet.

Említene néhány képző intézményt?

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem nemcsak a konzorcium tagja, hanem egyben képzési intézmény is. Több tucat képzési lehetőséget kínáltak fel számunkra, amelyek közül kiválasztottunk néhány OKJ-s tanfolyamot. De az egyetemen túl minden olyan, akkreditált képzést folytató képző cég, intézmény részt vehet a programban, amelyik piaci áron és elvárásainknak megfelelő színvonalon oktat. 

1595893250

Mekkora a jelentkezések száma? Elegendő az igények kielégítéséhez a projekt beindulásakor meghirdetett négyezer fős létszám?

Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a projektben vállalt törekvéseink egy részét aláterveztünk, más területen viszont túlterveztünk. Az egyik olyan terület, amelyen túl magasnak tűnő létszámot terveztünk, az a katonák vállalkozási kedvét elősegítő projekt rész. Az a tapasztalatunk, hogy a katona nem vállalkozó alkat, éppen ezért háromszáz főt terveztünk ilyen irányban elindítani, hogy erősítsük ezt a hajlamot, merjenek vállalkozók lenni. De sajnos a lehetséges létszám töredéke sem jelentkezett egyelőre erre a képzésre. Így valószínűleg át kell értékelni elképzelésünket, s más lehetőségekre átcsoportosítani az ide tervezett pénzösszeg egy részét. Ez azonban, jól tudjuk, nem lesz egyszerű, hiszen a norvégok elvárásának megfelelően nagyon szigorú tervezési szisztéma szerint készítettük elő a programot, amelytől eltérni csak nagyon indokolt esetben és engedéllyel lehet. A donor ország nagyon fontosnak tartja a program átláthatóságát. Vagyis a pénzfelhasználásnak nagyon hatékonynak és átláthatónak kell lennie. Így adott esetben átcsoportosítási kérelmeket kell szerkesztenünk, hogy lehetőségünk legyen a pénzek mozgatására, például olyan képzések finanszírozására, amelyekre túljelentkezés van. Mint említettem már, ilyen a nyelvi-, és az ECDL képzés, valamint a különféle gépjárművezetői tanfolyamok.

Hol tart jelenleg a projekt?

Szóltam már róla, hogy jelenleg száz főt meghaladó létszámban vesznek részt különféle képzésekben, sőt van olyan támogatottunk is, aki már el is végzett egy átképző tanfolyamot. A kaposvári főiskola kurzusán vett részt és aranykalászos gazda végzettséget szerzett. Mint mondta: tizenkét év katonai szolgálat után váltott, őstermelő, vállalkozó szeretne lenni. Hozzá kell azonban tennem, hogy – éppen a közbeszerzési pályázatok miatt – tömegével még csak most fognak beindulni majd a képzések. Ezeken várhatóan több, mint kétszázötvenen vesznek majd részt. Emellett pedig ezret meghaladó számban érkeznek hozzánk a jelentkezési és regisztrációs lapok, s ezek feldolgozása is zajlik. Arra számítunk, hogy jövő év januárjára a program egyharmadát teljesíteni tudjuk, azaz az előre eltervezett végrehajtás időarányos lesz.

A projekt vége, vagyis 2010. december 31. után van-e valamilyen lehetőség a program folytatására, meghosszabbítására?

A pályázat során különböző feltételeknek kellett megfelelni. Az egyik ilyen volt, hogy a program fenntarthatósága érdekében garanciákat kellett vállalnunk arra, hogy a rekonverziós munka tovább folytatódik. Szerencsére a Honvédelmi Minisztérium partner volt ebben a kérdésben is és megadta a szükséges garanciát. Emellett pedig a projektben tartalékolnunk kellett bizonyos összeget a folytatáshoz. Vagyis pillanatnyilag úgy tűnik, hogy nincsen akadálya a folytatásnak. Természetesen ez nem csak rajtunk múlik.

1595893250

Fotó: A szerző és www.tegyonmagadert.hu