Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első hét a koszovói „Olasz Faluban”

Szöveg: Dr. Láda Mónika főhadnagy |  2010. augusztus 24. 15:14

Koszovóban szeretik a magyar katonákat: a helyiek integetnek az út széléről a KFOR autóknak és szívélyesen fogadják őket. Ebből is látszik, hogy nem volt hiábavaló a hosszú évek békefenntartó munkája. Már teljes létszámmal jelen van a MH KFOR Kontingens 3. váltásának állománya a koszovói Peè/Pejë falu mellett épített Villaggio Italia táborban, ami magyarul olasz falut jelent.

A váltó kontingens első csoportját szállító repülőgép augusztus 10-én szállt le a fővárosban. Õket követte a második csoport, akik kedden az esti órákban érkeztek meg a prishtinë/pri¹tina-i repülőtérre.
A most kiutazott mintegy hatvannégy katonát, akik zömmel Hódmezővásárhelyről érkeztek, a fél éves szolgálatát befejező kontingensparancsnok Cseklán István őrnagy és az őt váltó Kanyó László alezredes és az általuk kijelölt csapat fogadta. Rövid eligazítást követően mindenki buszra szállt, hogy közúton tegye meg a hátralévő 80 kilométeres távolságot a táborig. A késő esti órákban érkeztek meg. A katonák ideiglenes szálláshelyen pihenték ki az utazást.

Másnap felsorakozott az állomány a zászlófelvonáshoz. Itt felhúzták a Többnemzeti Harccsoport (Multinational Group-West, MNBG-W) alárendeltségében közösen szolgálatot teljesítő nemzetek lobogóit. Ezután azok is pártfogásukba vették az újonnan érkezőket, akik már egy hete a térségben szolgálnak. A tábor területe másfél négyzetkilométer, így van mit megismerni, bejárni.

1595906418
 

Az állománynak otthont adó Villaggio Italia valódi faluként működik. A hétköznapi igényeket maximálisan igyekszik kielégíteni. A táborban működik fodrász, varroda, posta, egészségügyi központ, de olasz pizzériákat, kávézókat és üzleteket is találhatunk itt. Lehetőség van a vallás szabad gyakorlására a falu területére épített katolikus templomban, ahol rendszeresen tartanak miséket. Igény szerint keresztel is az éppen szolgálatot teljesítő lelkész. A hegyoldalba épült táborban ezen kívül még konditerem, kosárlabdapálya, focipálya, internetszoba és könyvtár szolgálja a szabadidő eltöltését, amire nem sok idő jut, hiszen a munkaidő minden este hét órakor ér véget kivéve vasárnap, amikor pihen az állomány. A most érkezők az olasz kollégák segítségével elvégezték a kötelező adminisztrációt és felkészítő foglalkozásokat.

A kontingens hadműveleti részlegvezetője, Szilágyi József százados bemutatta a tábort, ismertette az alapvető szabályokat és felhívta a figyelmet néhány helyi szokásra. Dr. Tóth Tünde orvos őrnagy rövid előadásában a higiéniai és egészségügyi szabályok betartását hangsúlyozta.

Bár a harmadik váltás még csak egy hete van Koszovóban, ez a rövid idő is elég volt, hogy visszajelzést kapjon arról, hogy a lakosság szereti a magyar katonákat. A helyiek integetnek az út széléről a KFOR autóknak és szívélyesen fogadják őket. Ebből is látszik, hogy nem volt hiábavaló a hosszú évek békefenntartó munkája.
A kontingens az elmúlt időszakban a beosztások, anyagok és eszközök átadás-átvételére koncentrált, amely részben már befejeződött. Előreláthatóan a harmadik váltás augusztus 20-án veszi át teljes egészében a szolgálati feladatokat a kijelölt felelősségi körzetben.

1595906418