Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eltűnt félmillió AK-47-es gépkarabély

Szöveg: Háború Művészete |  2008. április 16. 20:41

Az olasz rendőrség két évvel ezelőtt lehallgatott egy telefonhívást, melyben egy líbiai katonatiszt 500000 darab AK-47-es és hozzá 10 millió darab töltény beszerzéséről tárgyalt olasz gengszterekkel. Nekik azonban ekkora mennyiségű fegyvert nem állt módukban leszállítani, így az olaszok a közvetítő szerepét vállalták egy kínai fegyvergyártó és a líbiaiak között. Kína természetesen örömmel vette a megrendelést, egyetlen

Kína természetesen örömmel vette a megrendelést, egyetlen kitétele csupán az volt, hogy megkapják Líbia kormányától a szükséges hivatalos dokumentumokat a fegyvervásárlást illetően.
A dokumentációk elkészülése után 6 darab kísérleti fegyvert kapott Líbia. Ez az ügy azonban újabb fordulatot vett az elmúlt hónapban, amikor is elfogták az érintett olasz fegyvercsempészeket. A kihallgatások során nem derült fény arra, hogy mi volt Líbia valódi célja ekkora mennyiségű fegyver vásárlásával.

Ez továbbra is rejtély, hiszen senki nem hajlandó nyilatkozni a részletekről, az viszont felettébb gyanús, hogy Líbia titokban szerette volna tartani a kínaiakkal történt megállapodást.

Annyi azonban már tudható, hogy a líbiaiak nem a fegyveres erőik számára vásárolták az AK-47-eseket, hiszen a szolgálatot teljesítő katonák ennél már sokkal modernebb fegyvereket használnak. Nagy kérdés tehát, hogy kiknek szánta az észak-afrikai ország ezt a rengeteg AK-47-est. Hihető magyarázatnak tűnik, hogy külföldi iszlámista csoportokat látnak el a szállítmányból, hiszen az elmúlt három évtizedben Líbia – többek között a nagyobb befolyás érdekében – fegyvereket biztosított lázadó csapatok számára szerte a kontinensen.

Líbia természetesen ezt nem verte nagydobra, ennek ellenére nyílt titoknak számított a fegyverekkel kapcsolatos tevékenysége. A félmillió darab AK-47-esről tehát továbbra is csak feltételezéseket tudhatunk, valódi célállomásuk ismeretlen és újabb találgatásokra adhat okot…