Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emberséggel, felelősséggel

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2024. május 30. 8:50

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. újabb 31 munkatársa fejezte be öthetes alapkiképzését és tett ünnepélyes katonai esküt május 29-én a veszprémi Kossuth laktanyában.

A most esküt tett katonák visszatérnek civil feladataikhoz, ám adódhatnak olyan helyzetek, illetve időszakok, amikor össze kell hangolni a civil légiforgalmi szolgálat és a Magyar Honvédség légierejének tevékenységét.

„A légierő feladatrendszere markánsan összefonódik a HungaroControl békeidős tevékenységével, de a kapcsolat fejlesztésre szorult. Az ország védelme ugyanis nem pusztán katonai feladat, ebben markáns szerepe van mind a közigazgatás rendszerének, mind pedig a civil szféra bizonyos elemeinek is” – mondta el Bardon Tamás ezredes, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka, hozzátéve, hogy a légierő és a HungaroControl közötti szabályozott együttműködés minden időszakban fontos. „A műveleti időszakban elkerülhetetlen, hogy az ő állományukból tartalékosokat vonjunk be a honvédelmi feladatokba, hogy a műveleti feladatokat gördülékeny, a NATO és a magyar nemzeti eljárásrendszer szerint hajtsuk végre” – hangsúlyozta a parancsnok.

11_20240529hungarocontroleskutetelkossuthlaktanya_HSZ8

Az alapkiképzés alatt tanúsított elszántságáért, kitartásáért és kimagasló helytállásáért elismerő oklevéllel jutalmazott Király Anna tartalékos zászlós, a HungaroControl projektasszisztense először csak távolról figyelte a kollégái kiképzését. Őket látva aztán úgy gondolta, hogy a tartalékos katonai szolgálat olyan vissza nem térő lehetőség lehet a számára, amelyben szellemileg, fizikailag, lelkileg is csak fejlődhet.

Király Anna azt is elmondta: „minden elismerésem azoknak, akik ezt a hivatást választják, mert borzasztó fárasztó fizikailag, mentálisan pedig nagyon topon kell lenni”. Véleménye szerint „az érzi és érti meg igazán a közös éneklés, a menetelés és az alakizás során kialakuló csapategység és az összetartás erejét, aki ténylegesen részt vesz ebben és egyszerre lép a többiekkel” – mondta Király Anna, aki katonai pályafutását a tervek szerint logisztikai területen folytatja majd.