Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Embert a vasra! – újabb bevonulás

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Hatházi Tamás |  2024. augusztus 5. 21:12

Az „Embert a vasra!” toborzókampány keretében folyamatosan várják a jelentkezőket az új harcjárművekkel felszerelt alakulatokhoz, többek között a Lynx, azaz a Hiúz típusú páncélozott harcjármű kezelésére. Augusztus 5-én, a 2024-es Lynx III. alapkiképző programban több, mint hetvenen vonultak be Hódmezővásárhelyen az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárhoz. „A harcjárműkezelőnek jelentkező fiatalokat vonzza a technika, az újdonság, és szeretnék szolgálni a hazájukat” – mondta Molnár Zsolt dandártábornok, dandárparancsnok.

A Lynx KF-41 (Hiúz) jelenleg az egyik legmodernebb páncélozott gyalogsági harcjármű a világon. Jelentős mobilitás, tűzerő és páncélvédettség jellemzi, korunk kihívásai közepette ezek rendkívül fontos tulajdonságok, a legnagyobb túlélési képesség mellett biztosítják a harc sikeres megvívását. Július 24-én gördült le a Rheinmetall zalaegerszegi gyártósoráról a Magyar Honvédség első magyarországi gyártású Lynx KF-41 gyalogsági harcjárműve, melyet hamarosan még egy példány követett. A hiúzok gyártása folyamatos, tovább növelve hazánk autonómiáját.

A magyar állam és a német Rheinmetall cég 2020-ban arról kötött megállapodást, hogy 218 darab Lynx gyalogsági harcjárművel szerelik fel a Magyar Honvédséget. Az első, még Németországban készült harcjárművek 2022 őszén érkeztek Magyarországra.

A Lynxek kezelésére a legügyesebb és legrátermettebb katonákból áll a személyzet. Különböző speciális szakfelkészítések várnak a toronylövészekre, a harcjárművezetőre, a harcjárműparancsnokokra és a deszantosokra. „Nagyon összetett felkészítési program ez, amelyet mind a tiszti, mind az altiszti, mind a legénységi állományunk maximális hatékonysággal és hihetetlen nagy lendülettel végez” – fejtette ki Molnár Zsolt dandártábornok.

20240805_hodmezo_bevonulas_HT-6

„A bevonulóknak fizikai alapozó képzésük után katonai szocializációban van részük, majd a lövész alapozó kiképzésen elmélyítik fegyverkezelési ismereteiket. Az eskütételre való egyhetes felkészítés zárásaként a honvédek október 14-én teszik le az ünnepélyes katonai esküt, majd ezután besorolják őket a különböző alegységekhez” – ismertette a kiképzés menetét Polgári Zsolt hadnagy, a 2024-es Lynx III. alapkiképző század parancsnoka.

Akiből nem lesz harcjárműkezelő, az előzetes képzettségének, rátermettségének, képességeinek, érdeklődésének megfelelően a katonai pálya más területein is elindulhat. A Magyar Honvédség minden szolgálatot vállalni kívánó kiképzett katonának lehetőséget tud biztosítani hivatásosként, szerződésesként vagy területvédelmi tartalékosként.

Kapcsolódó cikkek