Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emelnék a bérleti díjat

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. július 15. 18:34

Egy, magát megnevezni nem kívánó, a tárgyalásokat közelről nyomon követő hírforrás szerint, Tádzsikisztán vezetése úgy értékeli, hogy az ország területén üzemelő 201. orosz katonai bázisért nem kevesebb, mint 250 millió dollár éves bérleti díjat kell, hogy fizessen az orosz fél.

Az orosz védelmi minisztérium központi irodájának képviselői mindaddig sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánják az évi 250 millió dollárról szóló híreket, amíg nem kapják meg a tadzsik ajánlatot a bázis bérletének meghosszabbítására vonatkozóan.

Oroszországnak és Tádzsikisztánnak 2012 első negyedévében kellett volna megegyeznie a 201. katonai bázis bérletének folytatását, feltételeit illetően. Mindezidáig azonban nem sikerült tető alá hozni a megállapodást.

Július elején Vlagyimir Csirkin vezérezredes, az Orosz Szárazföldi Erők főparancsnoka úgy nyilatkozott, hogy Dusanbe 20 olyan követelményt fogalmazott meg Moszkva számára, amelyek nagy része elfogadhatatlan Oroszország számára, és a tadzsik fél a követelményeket folyamatosan változtatgatja. Csirkin elmondta, hogy a tadzsik fél ragaszkodik a bérleti időszak lerövidítéséhez (49 évről 10 évre), valamint a bérleti díj emeléséhez. „Zajlik egy ronda „keleti kereskedelmi alkudozás", aminek egyelőre nem látni a végét", – emelte ki mondandójából Csirkin.

A tadzsik fél az orosz Szárazföldi Erők főparancsnoka által elmondottakra úgy reagált, hogy „zajlik a feltételek részletes kidolgozása a kölcsönös megállapodás lehetőségének figyelembevételével és az határidőre elkészül".

Ezek után Nyikolaj Makarov hadseregtábornok, orosz vezérkari főnök úgy nyilatkozott, hogy mindaddig nem utalnak a 201. orosz katonai bázis használatáért, amíg Oroszország és Tádzsikisztán meg nem egyezik a haszonbérlet időtartamáról.

Az orosz katonai bázis Tádzsikisztánban 2005-ben került megalakításra a 201. gépkocsizó lövészhadosztály alapjain, amely a kölcsönös segítségnyújtási megállapodás keretében állomásozott az országban. Jelenleg ez a legnagyobb orosz katonai bázis egy másik állam területén.

2011 szeptemberében Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök megállapodott Emomali Rahmon tádzsik elnökkel a 201. katonai bázis bérletének további 49 évvel történő meghosszabbításáról. Akkor a sajtó úgy fogalmazott, hogy Tádzsikisztán a hosszabbításért utólagos díjat fog felszámolni. Napjainkban „cserekereskedelem" zajlik, hiszen a bérletért cserébe Oroszország haditechnikai eszközöket szállít Tádzsikisztánnak.

A közelmúltban látott napvilágot, hogy Ukrajna emelné a Krímben található repülési kiképző központjának használatai díját, míg Kirgízia is többet kíván számlázni a jövőben az orosz hadsereg által használt kirgiz bázisokért. Így Tádzsikisztán már a harmadik ország amely elégedetlen a jelenlegi bérleti díjak összegével, valamint a jövőben már készpénzt kérnek és nem haditechnikai eszközöket.