Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erősíteni kell az együttműködést

Szöveg: kormany.hu |  2011. január 26. 11:39

Iklódy Gábor nagykövet – aki Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár döntése értelmében a 2010. augusztus 1-jétől működő NATO új biztonsági kihívásokkal foglalkozó részlegét (ESCD) főtitkár-helyettesi rangban irányítja – tett hivatalos látogatást a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokságán (ACT).

A főtitkár-helyettes négyszemközti megbeszélést folytatott Stéphane Abrial vezérezredessel, az ACT parancsnokával és Mieczyslaw Bieniek vezérezredessel, az ACT parancsnokhelyettesével, majd tájékoztatást kapott a parancsnokság tevékenységéről és folyamatban lévő projektjeiről.

Ezt követő kerekasztal-megbeszélésen elsősorban a lisszaboni csúcstalálkozón felvetett témákat – kibervédelem, rakétavédelem, energiabiztonság, terrorizmus, a kritikus infrastruktúra védelme, NATO-EU kapcsolatok – tárgyalták meg. Megvitatták az ACT és az ESCD (Emerging Security Challenges Division) közötti kapcsolat lehetőségeit, feltárva azokat a csatornákat is, amelyeken keresztül aktív együttműködés építhető ki.

Norfolkból történt elutazása előtt a nagykövet találkozott az MH Nemzeti Összekötő Képviseleten és az ACT-n szolgálatot teljesítő magyar állománnyal. Kötetlen beszélgetésen tájékoztatást adott az eddigi munkáról, a megoldandó feladatok összetettségéről és a szervezet tevékenységével kapcsolatos további elképzelésekről, tervekről.

(Írta: Solymár Andrea ezredes, MH Nemzeti Összekötő Képviselet)