Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erősödő regionális együttműködés

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. december 11. 12:37

A Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (Multinational Land Forces, MLF), a politikai-katonai irányító testület (Political Military Steering Group PMSG), valamint az előkészítő Politikai-katonai Munkacsoport (Political Military Working Group, PMWG) üléseit Szlovénia rendezte, a koronavírus járvány miatt online formában, december 9-10-én.

LALA4671

A magyar-olasz-szlovén, több mint húsz éves múltra visszatekintő Többnemzeti Szárazföldi Kötelék az egyik legrégebbi, valós tartalommal megtöltött regionális együttműködési keret. A létrehozására vonatkozó megállapodást Magyarország, az Olasz Köztársaság és a Szlovén Köztársaság kormányainak képviselői 1998. április 18-án, Udinében írták alá. Célként fogalmazták meg a közép- és kelet-európai államok együttműködésének szorosabbá tételét, a térség védelmi képességeinek erősítését, valamint a békefenntartó műveletekhez történő közös hozzájárulást. Ennek megfelelően a kötelék több alkalommal bizonyított a NATO koszovói és az ENSZ libanoni UNIFIL műveletben, legutóbb pedig a NATO afganisztáni RSM missziójában teljesített fél éves kiküldetést. A műveleti szerepvállaláson felül a kötelék több ízben EU-harccsoport készenléti szolgálatot látott el, továbbá a kiképzési rendezvényeken, gyakorlaton tartja fent, illetve javítja műveleti és együttműködési képességét.

Az első napon megrendezett PMWG ülést Ivan Mikuz dandártábornok, a szlovén vezérkar törzsfőnökének tervezési helyettese vezette. A magyar delegációt Simon Géza ezredes, az MHP Haderőtervezési Csoportfőnökség Haderőtervezési főnöke képviselte. Az ülés során a szlovén és az olasz vezérkar, az MLF törzs, illetve a Magyar Honvédség Parancsnokság és a Honvédelmi Minisztérium szakértői egyeztették a közös költségvetést, az együttműködés területeit, valamint az MLF következő évekre vonatkozó feladatait.

A PMSG ülést Uroš Zorko szlovén védelempolitikai igazgató nyitotta meg. Kiemelte a közös együttműködés elmúlt húsz évben elért sikereit, ugyanakkor kihangsúlyozta a közös tevékenység még szorosabbá és átfogóbbá tételét annak érdekében, hogy a kötelék képes legyen megfelelni a változó biztonsági kihívásoknak.

LALA4677

Hazánkat dr. Németh Gergely védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár képviselte, aki kiemelte a magyar erőfeszítéseket a déli irányból eredő kihívásokkal szemben. Ebben az összefüggésben hangsúlyozta az MLF 2020-as RSM szerepvállalásának fontosságát, köszönetet mondva az olasz partnernek és az MLF állandó törzsnek (Permanent Planning Staff – PPS) a misszió előkészítési és bevetési szakaszában nyújtott kiemelkedő támogatásért.

A mostani ülésen a résztvevők megvitatták és elfogadták - többek között - a kötelék 2022-es ismételt ENSZ UNIFIL misszióban történő részvételét, ami tovább erősíti az együttműködést, lehetőséget biztosít a katonák szakmai ismereteinek nemzetközi környezetben történő bővítésére, egyben alátámasztja a formáció sokoldalú alkalmazhatóságát. Tárgyalták a kötelékhez csatlakozni szándékozó tagállamokkal kapcsolatos kérdéseket, üdvözölve Ausztria és Horvátország – akik jelenleg megfigyelőként vesznek részt az MLF tevékenységben – csatlakozási szándékainak megerősítését, valamint az osztrák megfigyelő tiszt delegálását az MLF PPS-be.

Az ülésen kiemelt hangsúlyt kapott az MLF és az olasz Trieszti Egyetem, a szlovéniai Ljubljanai Egyetem, illetve a hazai Nemzeti Közszolgálati Egyetem közötti együttműködés kiterjesztése és intézményesítése. Az együttműködés kiterjed a hadműveleti tervezés folyamatára, az MLF által szervezett gyakorlatok előkészítésében és végrehajtásában való részvételére, valamint egyéb kiképzési és oktatási tevékenységben való összefogásra ezáltal is támogatva a kötelék felkészítését az új típusú kihívásokra és azok kezelésére. Új elemként jelent meg az MLF köztájékoztatási projekt (MLF honlap) indításának szándéka, ami tovább növelné a kötelék láthatóságát.

LALA4680