Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erőt, tisztességet! - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. február 11. 16:40

Vajon megfordult-e a honfoglalás idején harcoló magyarok, a középkori vitézek, a császáriakkal hadakozó huszárok és az Isonzó poklában vagy a Don-kanyar küzdelmeiben helytálló katonáink fejében, hogy lesznek majd olyanok, akik megidézik a tetteiket, és a kornak megfelelő egyenruhában, valamint fegyverzetben fognak tisztelegni az emlékük előtt?

MH_borito_2023_02

Ha gondoltak rá, ha nem, létezik egy szervezet, amely összefogja a különböző korszakok katonai hagyományőrző egyesületeit. Tavaly ősszel Pákozdon, a honvédség megszületésének helyszínén ünnepelték, hogy harminc esztendeje jött létre a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség (MHKHSZ), amelynek két meghatározó tagjával beszélgetünk a múltról, a jelenről és persze a jövőről.

– Fülöp Tibor barátomnak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy ez a szövetség létrejött. Igazság szerint fiatal korában tengerész szeretett volna lenni, de jobban jártunk, hogy előbb ült lóra, mint szállt hajóra, így többet tehetett a huszárokért, mint valahol a tengeren hánykolódva – vallja Székely Tibor hagyományőrző huszár ezredes, az MHKHSZ elnöke. Valóban, úgy kezdődött, hogy Fülöp Tibor számára meghatározó élményt jelentett az első lovaglás, és néhány lelkes fiatallal együtt rövidesen arra a gondolatra jutott, hogy lóháton be kéne járni a kalandozó magyarok útvonalát. Ezt a tervet viszont az 1980-as évek elején még nem lehetett kivitelezni. A sikertelenség nem szegte kedvüket, 1985-ben megalapították a Történelmi Lovas Egyesületet, amelynek törekvéseit Katona Tamás egyetemi tanár (későbbi külügyi államtitkár) is felkarolta, támogatta és segített megvalósítani.

További részletek a Magyar Honvéd magazin február 10-én, pénteken megjelent számában!