Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy feladat, egy csapat

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2023. február 11. 18:00

„Magyarország nemzeti érdeke a Balkán békéjének és biztonságának a fenntartása. Éppen ezért vagyunk jelen komoly erőkkel a térségben” – jelentette ki Lőrincz Gábor dandártábornok február 10-én, Szentesen. Az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka az MH EUFOR Kontingens 27. váltásának kibocsátó ünnepségén mondott beszédet a balkáni béke soron következő őrzői előtt.

_SNJ1901

Az alapvetően a szentesi MH II. Rákóczi Ferenc 14 Műszaki Ezred állományára épülő váltás állományát további közel húsz honvédségi alakulat katonája egészíti ki. A tartalékokkal együtt csaknem kétszáz fős kontingens egy kisebb alegysége – a fogadást biztosító részleg, a többnemzeti zászlóalj törzse, valamint egy tűzszerész csoport, mintegy harminc fő – február végén utazik ki a bosznia-hercegovinai Szarajevóba. A váltás fennmaradó – nagyobb – része pedig szeptemberben települ a Butmir táborba, az EUFOR-ALTHEA misszió otthonába. A köztes időben a váltás tagjai hazai helyőrségeikből látnak el készenléti szolgálatot.

Ahogy az eddigi kontingensek esetében is, úgy a 27. váltás tagjai számára a tömegkezelés, területek és útvonalak biztosítása, ellenőrzése, így a járőrözés, területzárás és ellenőrző-áteresztő pontok üzemeltetése lesznek a fő feladatkörök. Mindezek mellett a magyar katonák – szükség esetén – szállítmányok, konvojok vagy különösen fontos személyek kísérésében is részt vehetnek külszolgálatuk során.

_SNJ1749

Kibocsátó ünnepségükön Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka a misszió fontosságát érzékeltetve úgy fogalmazott: „A Magyar Honvédség méreteihez és képességeihez képest is komoly erőkkel van jelen a térségben.” Hozzátette, hogy mindez jól mutatja, hogy hazánk számára mennyire fontos a régió békéje és biztonsága. A váltás állományához szólva aláhúzta, hogy bár a kontingens számos alakulat katonáiból állt össze, a misszióban nem számít, ki honnan jött.

„Egy számít: egy feladat, egy csapat. Ez legyen a jelszavuk! Kovácsolódjanak össze és támogassák egymást a misszió során! Szolgálatukat övezze megbecsültség és tisztelet, képviseljék becsülettel Magyarországot, a honvédelmi tárcát és a Magyar Honvédséget. Elvárom, hogy a missziójukat a legnagyobb odaadással, fegyelemmel és szakmaisággal hajtsák végre” – mondta Lőrincz Gábor dandártábornok.

_SNJ1683

Palatinus András alezredes, a kontingens parancsnoka a honvedelem.hu számára adott interjúban leszögezte, hogy a váltás állománya teljesen felkészült, s ami még több, összekovácsolódott. „Teljesen nyugodt szívvel indulok ki, illetve indul ki a felkészített állomány erre a missziós feladatra. Az elméleti és gyakorlati felkészítések, illetve a különböző foglalkozásokon elhangzottak elsajátítása egy dolog. Ami az én számomra a legfontosabb, hogy az állomány összekovácsolódott és egy egységben, egy csapatban tudja a rábízott feladatokat végrehajtani” – jelentette ki a kontingensparancsnok.