Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Értéket helyreállítani, értéket teremteni jöttek”

Emlékművet avattak Szlovákiában

Szöveg: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum | Fotó: a múzeum felvételei |  2021. június 10. 10:51

A magyar 1. vasútépítő hadosztály hősi halottainak emlékművét avatták a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) munkatársai június 8-án, a szlovákiai Kriványban. A magyar hadifoglyokból álló alakulat a felvidéki vasúthálózatban esett károk javítását végezte 1945-ben.

HMHIM_Szlovákia (12)

Imrich Pal’ko kriványi polgármester köszöntőjét követően dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka megemlékező beszédében úgy fogalmazott: az egykori magyar királyi miniszterelnök, gróf Tisza István képviselőházban elmondott szavai különös jelentőséggel és igazsággal bírnak. „Azok a magyar katonák ugyanis, akik ebben a térségben, mint vasútépítők dolgoztak, értéket helyreállítani, értéket teremteni jöttek, azt a tanulságot merítve a múltból, hogy a háborús rombolás eltávolítja egymástól a nemzeteket, de az építés, az értékteremtés összehozza azokat” - emelte ki.

A katonáknak azonban a műszaki nehézségek mellett, a szállás, valamint a gyenge ellátás körülményeivel is meg kellett küzdeniük. Az egykori kriványi vasúti alagút közelében, jelenleg Krivány település belterületén található kegyeleti helyen - ismereteink szerint - huszonöt magyar hadifoglyot temettek el. A helyszínt vasúti szakanyagokból készült kereszt jelölte hosszú évtizedeken keresztül.

HMHIM_Szlovákia (3)

Az intézmény anyagi támogatásával - a Memoriae Patrum Honismereti Társulás szervezésében, valamint a szlovák és a magyar hivatalos szervek példás együttműködésének köszönhetően - egy méltó formát öltött emlékhely jöhetett létre.

Az emlékművet a besztercebányai püspöki helynök főtisztelendő, dr. Parák József atya áldotta meg az emlékművet és mondott magyar, valamint szlovák nyelvű imádságot.

A megemlékezés zárásaként koszorút helyezett el dr. Kovács Vilmos ezredes, Imrich Pal’ko, dr. Vida Csaba alezredes, katonai attasé, dr. Imrich Purdek nyugállományú alezredes, a szlovák hadtörténeti intézet főosztályvezetője, Bréda Tivadar, a Memorieae Patrum Honismereti Társulás képviselője, valamint az itt hősi halált halt Háda Menyhért és Kassai Kálmán leszármazottai.