Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Macedónia vezérkarfőnökével tárgyalt a Magyar Honvédség parancsnoka

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: Szabó Lajos zászlós, Horváth Sztaniszláv |  2022. október 19. 20:35

Katonai tiszteletadás mellett fogadta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka Vasko Gjurchinovski altábornagyot, az Észak-Macedón Fegyveres Erők vezérkarfőnökét október 19-én, Budapesten, a Hősök terén.

Hősök_tere_Fotó_Horváth_Sztaniszláv (7)

A katonai tiszteletadást követően a felek a Honvédelmi Minisztériumban tartottak négyszemközti megbeszélést, amelyet egy plenáris ülés követett. Itt olyan témák kerültek szóba többek között, mint a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eredményei, az orosz-ukrán háború hatásai, az új biztonsági kihívásokra adott NATO-válaszok, illetve a régió és a Nyugat-Balkán biztonsági helyzete.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a plenáris megbeszélésen elmondta, hogy hazánk továbbra is támogatja Észak-Macedónia NATO-csatlakozás utáni integrációját, illetve az ország EU integrációs törekvéseit. Véleménye szerint szükséges, hogy ezek az országok az Európai Unió részévé válhassanak egyszer, és így egy egységes tömböt képviselve tudjunk fellépni Európa, azon belül hazánk érdekeiért. Az altábornagy kiemelte: a Balkán stabilitása alapvető nemzeti érdekünk, nem véletlenül szolgál folyamatosan több, mint 500 katonánk ezen a hadszíntéren, így továbbra is elkötelezettek vagyunk mind a koszovói (KFOR), mind a bosznia-hercegovinai (EUFOR ALTHEA) missziók mellett. A Magyar Honvédség parancsnoka külön köszönetét fejezte ki az észak-macedón vezérkarfőnök felé azért a támogatásért, amit a KFOR magyar parancsnokságának időszakában kaptunk. Ruszin-Szendi altábornagy elmondta továbbá, hogy a Magyar Honvédség továbbra is nyitott a különleges műveleti együttműködésre, különösen az illegális migráció elleni küzdelem terén, hiszen Észak-Macedónia tapasztalatai elengedhetetlenül fontosak ahhoz, hogy mi is felkészüljünk a feladatokra, ha ez a fajta fenyegetés, nyomás még erősebbé válik.

HM_I_Fotó_Szabó_Lajos (13)

A tárgyaláson a magyar parancsnok tájékoztatást adott arról, hogy a haderőfejlesztés kapcsán megvalósítjuk a kitűzött NATO-vállalásainkat, és megfelelő elrettentő erőt képviselő haderőt építünk. Hangsúlyozta, hogy a haderőfejlesztés a XXI. század kihívásainak megfelelően nem csak a haditechnikai eszközöket, hanem a katonák egyéni harcászati felszereléseit és kiképzését is érintik.

Az orosz-ukrán háború kapcsán Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy kiemelte, hogy Magyarország továbbra is elítéli az orosz agressziót, Ukrajnát pedig kizárólag humanitárius eszközökkel támogatja. A háború okozta migráció kezelése kiemelt fontosságú, ezért támogatjuk más országok határvédelmét is – fogalmazott a magyar parancsnok.

A plenáris ülésen szó volt a NATO-t érintő aktuális témákról, ezen belül is a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Többnemzeti Harccsoportról (eVA BG) is, amellyel kapcsolatosan a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta: hazánk támogatja a közös védelemhez szükséges lépéseket, és elsőként jeleztük, hogy eVA harccsoportot hozunk létre. Hozzátette, hogy a szeptember végén befejeződött Brave Warrior 2022 elnevezésű többnemzeti gyakorlatot követően a hazánkba települt eVA zászlóaljharccsoport elérte a teljes műveleti készenlétet. A NATO-szervezetek kapcsán szóba került a Székesfehérváron települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Division Centre, HQ MND-C) is, amellyel kapcsolatosan a honvédség parancsnoka csatlakozási lehetőséget ajánlott az észak-macedón fegyveres erők részére.