Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Macedóniával bővült a Védelmi Együttműködés Kezdeményezés

Szöveg: HVK SKF | Fotó: HVK SKF |  2023. október 4. 19:47

Horvátország adott otthont az idei Védelmi Együttműködés Kezdeményezés (Defence Cooperation Initiative − DECI) vezérkarfőnöki szintű ülésének október 3-4-én. A Zágrábban megrendezett találkozó immáron a tizenegyedik volt, amelyen új taggal, Észak-Macedónával bővült az immár nyolc országot tömörítő olasz vezetésű együttműködés.

53234212703_55343c2744_o

Ausztria, Horvátország, Magyarország, Olaszország és Szlovénia katonai vezetése tizenegy éve döntött úgy, hogy közös biztonságunk érdekében érdemes szorosabbra fűzni és intézményes formában megvalósítani a védelmi együttműködés rendszerét. 2016-ban Albániával kezdődött a bővítési folyamat, amely 2017-ben Montenegróval folytatódott. Idén Észak-Macedónia csatlakozásával bővült azon országok csoportja, akik az Adria és a Balkán stabilitása érdekében, a kor biztonsági kihívásaira válaszul a regionális összefogásban látják a jövőt és a NATO és EU katonai együttműködés támogatását.

Magyarországot a találkozón Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese képviselte. A jelen lévő katonai vezetők értékelték az együttműködés „zászlós hajójának” is tekinthető DECI alapú EU harccsoport készenléti időszakra történő felkészülését. Közös nyilatkozatot írtak alá, mely szerint a régiót érintő biztonsági kihívások – az orosz-ukrán háború, migráció, csempészet – megoldását a Balkán euro-atlanti integrációjában, továbbá az észak-afrikai és a Száhel övezet stabilitásában látják.

53233604566_8aef173cde_o

A NATO és EU védelmi képesség összehangolása és a fejlesztések tehermegosztása hozzájárulhat a hatékonyabb erőforrás-felhasználáshoz, ezért a kezdeményezés folyamatosan keresi azon lehetőségeket, ahol – mint regionális együttműködés – a szövetséges és uniós katonai képességek részére támogatást nyújthat. A tagok megállapodtak arról is, hogy a kezdeményezés tagjai, mint közös értéket képviselő nemzetek, nem ellenpólusai kívánnak lenni az EU-nak és a NATO-nak, hanem egy, a régió értékeit ismerő és képviselő hozzájárulás a két szervezet sikeréhez. A DECI tagok – a Balkán euro-atlanti integrációja iránti elkötelezettségük jeléül – továbbra is „nyitott-ajtó” elvén fogadják az adriai és balkáni régió országainak csatlakozási szándékát.