Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Európa üdvözli a francia döntést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. március 11. 14:44

Üdvözölte Franciaország visszatérését a NATO integrált katonai parancsnokságába Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja. Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök szerdán jelenti be Párizs döntését.

A NATO korábbi főtitkára a Stratégiai Kutatások Alapítványának (FRS) párizsi konferenciáján szerdán elhangzott felszólalásában jobb kapcsolatokat sürgetett az Európai Unió és a Észak-Atlanti Szövetség között. A közeledéshez véleménye szerint Franciaország lépése adhatja meg “a szükséges impulzust".

Nicolas Sarkozy francia elnök szerda délután ugyanezen a konferencián jelenti be hivatalosan, hogy 43 év után országa visszatér a NATO integrált katonai parancsnokságába.

Az európai diplomácia vezetőjének megfogalmazása szerint Franciaország visszatérésével a teljes jogú NATO-tagok közé véget ér a “megalapozatlan gyanúsítgatások vagy a mesterséges határvonalak korszaka".

Solana hangsúlyozta: abban mindenki egyetért, hogy egy erős NATO mellett az Európai Unión belül erős Európai Biztonság- és Védelempolitikára (EBVP) van szükség. Ugyanakkor szerinte a két intézmény között a jelenleginél jobb kapcsolatokra lenne szükség.

“Meg vagyok arról győződve, hogy Franciaország visszatérése a NATO-ba megadja a szükséges impulzust ehhez a közeledéshez … és megadja a szükséges hatékonyságot a NATO és az EU közti együttműködésnek a modern világ válságainak rendezésében és megelőzésében" – tette hozzá.

Sarkozy egyik legfőbb érve a visszatérés mellett éppen az, hogy a teljes jogú taggá válással Franciaország hatékonyabban dolgozhat az európai védelempolitika létrehozásán is, amelynek Párizs egyik kezdeményezője.

Franciaország a NATO alapító tagjai között volt 1949-ben, de Charles de Gaulle néhai államfő 1966-ban az Egyesült Államokkal szembeni függetlenségre hivatkozva kivonta országát a szövetség katonai integrált parancsnokságából. Párizs ugyanakkor tagja maradt a szervezetnek és 1995 óta valamennyi katonai akciójában részt vesz.