Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Év végéig hat Szu–35-össel gazdagodik az orosz légierő

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. március 14. 20:57

Az orosz légierő ez év végéig megkapja az első hat Szu–35-ös vadászbombázó repülőgépét – nyilatkozta az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Vlagyimir Drik ezredes. „A Szu–35-ös jelenleg már a berepülési folyamatok végét teljesíti az Ahtubinszki kísérleti központban” – tette hozzá Drik. Az orosz légierő eddig 48 darab Szu–35-öst rendelt, mely szerződés aláírására még 2009-ben került sor.

Az ezredes továbbá hozzátette, hogy a Szu–35-ös lényegében a Szu–27SzM3 típus jelentősen továbbfejlesztett változata. A modernizált repülőgép új szárnyakat és hajtóműveket, valamint új avionikát és repülésvezérlő rendszert is kapott. Továbbá a Szu–35-ös képes lesz az összes jelenleg hadrendben álló és a közeljövőben szolgálatba álló levegő-levegő és levegő-föld osztályú rakéták hordozására.

Mint ismeretes, 2011. május 3-án levegőbe emelkedett az első sorozatgyártású Szu–35Sz, a Jurij Gagarin nevét viselő Komszomolszki Repülőgépgyártó Termelési Egyesülés (KnAAPO) Komszomolszk-na-Amure-ban található repülőteréről. A Szu–35Sz 4++ generációs repülőgép, azonban az orosz fejlesztők szerint a repülőgép az alacsony láthatóság szempontjából az ötödik generációt képviseli.

Az orosz légierő a tervek szerint 2015-ig 48 darab Szu–35 típusú repülőgépet vesz át, valamint 2015 után egy újabb szerződés értelmében, további 48 darab vadászbombázó megvásárlásáról hoznak döntést.

Oroszországon kívül Kína is rendszeresítené a típust, azonban Oroszország kikötötte, hogy csak abban az esetben jöhet létre a szerződés, ha garantálják, hogy nem másolják le az orosz repülőgépet.

</p>
<p align="center"><i><b>A Szu-35-ös bemutatója a 2011-es MAKSZ-on</b></i></p>

A Szu-35-ös bemutatója a 2011-es MAKSZ-on