Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy Alligátor, a személyzet életét vesztette

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. március 14. 19:49

Az oroszországi Torzsokban található harci alkalmazási- és kiképző központba folyamatosan érkeznek az új helikopterek és zajlik a hajózó állomány kiképzése. A napokban azonban katasztrófa árnyékolta be a központ életét, a kiképzést. Lezuhant egy Ka–52 Alligátor típusú helikopter, és a személyzetét életét vesztette.

A helikopter – fedélzetén kétfőnyi személyzettel –  március 12-én este szállt fel tervezett, kiképzési repülés végrehajtására. A géppel a kapcsolat 21 óra 05 perckor szakadt meg, röviddel a felszállás végrehajtása után. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a gép pilótája egy tapasztalt, elsőosztályú helikoptervezető, míg a megfigyelő egy fiatal tiszt volt.

Az éjszaka folyamán a rossz időjárási viszonyok miatt a kutatást felfüggesztették.

A helikopter roncsait március 13-án reggel 8 óra 45 perckor fedezték fel a repülőtérről tíz kilométerre, nyugatra. A gép fiatal megfigyelő tisztje a katasztrófa során életét vesztette. Az első híradások szerint a gép parancsnoka még élt, amikor a kutató-mentő csapatok megtalálták, azonban állapota súlyos, életveszélyes volt. Röviddel ezelőtt közölték a hírt, miszerint a gondos orvosi segítség ellenére a helikopter vezetője is életét vesztette.

Elsődleges információk szerint a katasztrófához a repülési szabályok megsértése, illetve a repülésre történő felkészülésbeli hiányosságok vezettek. A Ka–52 típus repüléseit az orosz védelmi minisztérium nem függeszti fel, azonban ezt a hírt egyelőre nem erősítették meg, ugyanakkor Aleksandar Zelin vezérezredes, a légierő parancsnoka azt nyilatkozta az „Interfax" hírügynökségnek, hogy „a repülések időleges felfüggesztéséről még nem döntöttek". A Ka–52 típussal ez volt az első ilyen jellegű esemény.