Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ideje megoldást találni az ivóvízjavításra!

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. március 15. 5:52

„Ideje megoldást találni!” – ezt a mottót idézte a Magyar Víztisztító Konzorcium március 14-i bemutatkozásán, illetve szakmai tanácskozásán dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára, a konferencia védnöke, valamint dr. Borbíró Zoltán, a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI) igazgatótanácsának elnöke, hangsúlyozván, hogy hasonló ivóvízügyi kérdéseket boncolgat e budapesti eszmecsere, mint a Marseilles-ben most folyó nemzetközi konferencia.

1595932823
A Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelői Zrt. (HM EI Zrt.) székhelyén március 14-én, szerdán rendezett országos szakmai konferencia középpontjában a Magyar Víztisztító Konzorcium bemutatkozása, valamint a hazai ivóvíz arzénmentesítése állt. Az eszmecserén – az érintett települések, vízműtársulások, szakmai szervezetek képviselői mellett – részt vett dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára, illetve dr. Borbíró Zoltán, a HM EI Zrt. igazgatótanácsának elnöke és Móró Lajos, a cég vezérigazgatója.

A HM EI Zrt. vezetőitől megtudtuk, hogy a világ kétharmada küszködik ivóvízgondokkal: az ivóvíz miatt mintegy ötven fegyveres konfliktus robbant ki, illetve zajlik korunkban. Azaz ellátási, egészségügyi és katonai tekintetben egyaránt rendkívül súlyos problémáról van szó!

Hazai szemszögből is jelentős gonddal kell számolnunk, hiszen az ivóvizet szennyező arzén rákkeltő hatása mintegy 400 településen jelenthet veszélyeztetettséget, további 400 településen pedig más káros következményekre is ráirányítja a közfigyelmet. Ugyanakkor az uniós jogharmonizáció következtében jelentősen csökkent az ivóvíz arzéntartalmának határértéke (50 mg/liter helyett 10 mg/liter). A Magyar Honvédséget olyan szempontból érinti a probléma, hogy területén jelentős ivóvízbázisok találhatók.
Összességében tehát a kérdés megoldása állami szintű szervezettséget igényel.

1595932824
Ezt hangsúlyozta Illés Zoltán is, aki kiemelte: a lakossági, ivóvíz-ellátási szempontok érdekében a kormány megnyugtató megoldást akar, ehhez segítő kezet nyújt, az erős állam részeként hatékony államigazgatást rendel hozzá, amit a Honvédelmi Minisztérium és a Belügyminisztérium hivatott biztosítani. Mindamellett valamennyi, az ivóvízprobléma megoldásában érdekelt félnek szem előtt kell tartania, hogy a végrehajtás sem tűr halasztást! A végső, az unió által megszabott, jogvesztő hatályú határidő szoros: 2015. június 30-a.

Tudnunk kell: a megoldás csakis a korszerű víztisztítás lehet! Ezt nagyban elősegíti az Új Széchenyi Terv ivóvízjavító konstrukciója. Persze figyelembe kell vennünk az EU-elvárásokat, hiszen az unióból kap(hat)unk számottevőbb támogatást. Ennek révén viszont olyan korszerű technológiát kell választanunk, amely mégiscsak saját elképzelést juttat érvényre, és a várható haszon is hazánkban marad – húzta alá Illés Zoltán.

Az államtitkár arra a jelentős előremutató változásra is kitért, miszerint vízügyben visszaállítják a régi, területi elvű szisztémát, megkezdik a vízközművek 1990 előtti 33-ról mára 400-ra nőtt  számának mintegy 60–70-re történő optimalizálását. Az új vízügyi felállást, valamint a vízellátást ez idő szerint – 400 település bevonásával, a Honvédelmi Minisztérium s a Belügyminisztérium koordinálásával – a Közép-Tisza-vidéki Vízgazdálkodási és Környezetvédelmi Igazgatóság modellezi, s készít hozzá terveket, pályázatokat.

1595932824
Borbíró Zoltántól és Móró Lajostól megtudtuk: rendkívül fontos lépés, hogy a honvédelmi vezetés kimondottan az arzénnal szennyezett ivóvíz javítását célzó, piacképes és komplex megoldást kínáló szervezet létrehozását kezdeményezte. A konzorcium vezető cége a HM EI Zrt., amelyhez társult még két, szintén kizárólagos magyar tulajdonban lévő vállalkozás: a Hidrofilt Kft. és a MÁC-Rec Kft., illetve kiegészült a projektcégként létrehozott Karcagi Gépösszeszerelő Kft.-vel.
A cél világos volt: egy műszaki és gazdasági szempontból optimális beruházási és üzemeltetési modell kialakítása, valamint egy piacképes víztisztító technológia és berendezés létrehozása.
Két alprojektben először az arzénmentesítésre alkalmas (szorbens) anyagot állították elő, majd az ezt alkalmazó berendezést fejlesztették ki. E technológia könnyen és azonnal telepíthető, kezelése egyszerű, távmonitoringot tesz lehetővé és költséghatékony. A távlatokat illetően nem mellékes, hogy az arzén mellett más anyagok (vas, foszfátok stb.) eltávolítására is alkalmas. Továbbá nagyobb víztisztításra is képes a benne lévő berendezések s a konténerek számának növelésével.

A céges és technológiai bemutatkozást követően a konzorcium tagjait mutatták be a társcégek képviselői, majd a résztvevők eszmecserét folytattak időszerű kérdésekről Móró Lajos moderálásával.

1595932824

 Fotó: Galovtsik Gábor