Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Évértékelés és feladatszabás a kiképző központban

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2022. április 12. 17:29

Évértékelő és feladatszabó értekezletet tartottak április 7-én, Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban. A rendezvényen részt vett Frigyer László vezérőrnagy, az MH Transzformációs Parancsnokság megbízott parancsnoka, valamint Réz Levente alezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis törzsfőnök-helyettese.

DSC_0003

A központ fő profilja a béketámogató műveletekben résztvevő fegyveres katonai kontingensek, valamint a különböző műveleti parancsnokságokba beosztott törzstisztek és altisztek kiképzése. A felkészítés és végrehajtás módját a koronavírus okozta világjárvány számos esetben átalakította. Kiss Róbert ezredes, központparancsnok kiemelte: a 2021-es évben is érezni lehetett, hogy a járvány valamilyen formában befolyásolja a szervezet alaprendeltetési feladatait, főként a nemzetközi tanfolyamok vonatkozásában. „Mivel a Magyar Honvédség műveleti ambíciószintje a pandémiától függetlenül nem változott, a hazai felkészítések a megtervezett ütemrendnek megfelelően zajlottak, bizonyos esetekben online módszerrel hajtottuk végre azokat. Nemzetközi felkészítéseinket tekintve ősszel, nagy várakozást követően meg tudtuk tartani a méltán népszerű Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamot, valamint a Békeműveleti Együttműködési Tanfolyamot.”

Kiss ezredes kiemelte mindazon feladatokat is, amelyek nem az alaprendeltetésből adódnak, mégis fontos szerepet töltöttek be a napi életben. „A katonai szervezet 2021 első félévében is ellátta a Közös Akarat déli határvédelmi feladatokra készülő – főként önkéntes műveleti és területvédelmi tartalékos – katonák felkészítését. A kiképzési tevékenység mellett a katonai szervezet állománya a meghatározott kvótáknak megfelelően jelen volt a déli, valamint az északi határszakaszon, továbbá hozzájárult az egészségügyi intézmények működőképességének fenntartásához. A tavalyi esztendőben számos olyan, eddig nem alkalmazott oktatási-képzési kapacitás kiépítése vált szükségessé, amelyek eddig szervezetszerűen nem léteztek a honvédség struktúrájában, ilyen a távoktatási képesség is. Elöljárói felkérés alapján biztosítottuk a honvédelmi alkalmazotti állomány részére előírt képzés, valamint a Leopard 2A4HU harckocsi-kezelő állomány digitális oktatási tananyagának kidolgozását” – mondta az ezredes.

DSC_0005

Frigyer László vezérőrnagy elmondta, hogy nagyra becsüli a katonai szervezet által végzett munkát. „Talán a katonák a legjobb diplomaták, a missziós szerepvállalás tekintetében ugyanis legfőképp pozitív visszajelzések érkeznek a magyar fél részvételéről, a felkészítő munkában pedig a központnak nagy szerepe van. Hasonlóképpen nagyra értékelem a nemzetközi tanfolyamok kapcsán végzett munkát, amellyel segítik, hogy erről az országról, a Magyar Honvédségről jó benyomást szerezzenek a külföldi hallgatók és oktatók. Azt kérem önöktől, hogy tevékenységüket továbbra is lelkiismeretes hozzáállással végezzék” – hangsúlyozta a vezérőrnagy.