Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fairford: a magyar An–26-osé a fődíj!

Szöveg: Tőrös István |  2012. július 7. 0:09

A fairfordi repülőnap szervezői július 6-án, pénteken sem tétlenkedtek: miközben a pilóták az alacsony felhőalappal küzdve gyakoroltak, a „Concours d’Elegance” zsűrije a kiállított repülőgépeket járta körbe.

A tizenhat légügyi attasénak és négy civil segítőjüknek nem volt könnyű dolguk, hiszen pontozással azt kellett eldönteniük, melyik a Royal International Air Tattoo 2012 legszebb repülőgépe. A mérlegelés során nemcsak a gép külső megjelenése nyomott sokat a latban, de az előírt feliratok, a biztosítóeszközök léte vagy nemléte is pontokat szerezhetett vagy vonhatott le.

A magyar személyzet „magyarosan" fogadta a szigorú ítészeket: a hajózó fölé betyáros fehér inget és mellényt kanyarítottak, ezzel is kifejezve az ég katonái között is a „puszták népe" sokoldalúságát, találékonyságát.

A nemes vetélkedésben pénteken, a késő esti órákban született meg a döntés: a katonai gépek közül egy Sea King helikopter, a civil gépek kategóriában a Breitling DC–3-asa vitte el a pálmát, míg az Over All  kategóriában a magyar An–26-os nyerte el a fődíjat!

A zsűri döntésével nemcsak a veterán repülőgépet, de a magyar üzemeltetőket is elismerte. Az „Ancsával" sokáig versenyben lévő, tigrismintásra festett F–16-os még csak „tinédzser" lehetne a repült óráit hónapról hónapra szaporító magyar gép mellett; a 22 ezer repült órát még a NATO-típustestvérek között is nehezen tudnák felülmúlni…

A magyar hajózók magyar idő szerint éjfélkor vehették át az elismerést.

1595938511

 Fotó: A szerző felvételei