Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyvertelen katonák - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. november 10. 16:32

Negyvenegyedik alkalommal szervezett nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyamot (International Military Observer Course – IMOC) a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ. A közelmúltban zárult háromhetes felkészítés talán legeseménydúsabb mozzanatát, a járőrgyakorlatot a német hadsereg ENSZ Kiképző Központjának parancsnoka is megtekintette.

MH_2022_11_boritó

Lettország, Lengyelország, Magyarország, Pakisztán, Szlovákia) tizenkilenc hallgatója kezdte meg. Közülük tizenöten érkeztek külföldről, míg hazánk képviseletében három katona és egy kormánytisztviselő teljesítette a kurzust.

A résztvevők az Egerbakta–Felnémet térségében megtartott egész napos komplex járőrgyakorlaton adtak számot az addig megszerzett tudásukról. A gyalogjárőr-csoportok tagjait a valóságnak megfelelő, beállított szituációkban is próbára tették a szervezők: ezek során megfigyelőpontot működtettek, információkat gyűjtöttek a helyi lakosságtól, illegális ellenőrzőponton jutottak át, valamint egy aknarobbanásban súlyosan megsérült személyt is elsősegélyben részesítettek.

Tevékenységüket a Bosznia-Hercegovinából, Görögországból, Németországból, Lengyelországból, Svájcból és Szerbiából érkezett instruktorok kísérték figyelemmel. Magyarország is delegált négy ellenőrt: az aktív állományú és önkéntes műveleti tartalékos katonák felkészültségét és hozzáértését mutatja, hogy korábban mindegyikük számos misszió alkalmával bizonyított már, és szerzett ott értékes tapasztalatokat.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 11-én megjelenő számában!