Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fejleszteni kívánják a svéd Gripen flottát

Szöveg: JETfly |  2010. március 12. 11:04

A Saab gyárhoz a napokban érkezett egy megrendelés a már üzemben lévő svéd JAS-39 Gripen flotta modernizálásáról, amelyet a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatala (FMV) nyújtott be a Saab felé. Előzetes tervek szerint a Gripenek fejlesztésének összege meghaladná a 2 milliárd svéd koronát, és várhatóan négy éves periódusban kerülne végrehajtásra.

A svéd légierő JAS-39 Gripen C/D (egy- és kétüléses oktató változat) vadászrepülőgépeinek éppúgy, mint más nemzetek légiereje repülőgépeinek is, folyamatosan szüksége van a továbbfejlesztésre, modernizálásra annak érdekében, hogy megfeleljenek a kor elvárásainak, valamint a legmodernebb eszközökkel, berendezésekkel rendelkezzenek a harci tevékenység során. A megrendelés tartalmaz egy modernizációs csomagot, amely részben magába foglalja a repülőgépek zavaró, valamint kommunikációs rendszereinek megújítását is. Mindezen fejlesztések mellett tartalmazza az üzemeltetési költségek további csökkentésének lehetőségét, amelyet a több mint 130 000 repült óra tapasztalataiból gyűjtöttek össze a szakértők.

A megállapodásban szerepel még új fegyverzet beintegrálása a repülőgépekbe, valamint a már meglévő radar teljesítményének növelése, valamint új funkciókkal történő bővítése. A tervekben helyet kapott a repülőgépek által kibocsátott hanghatások, valamint a káros kisugárzások csökkentése, úgy a repülések során, mint a földi üzembentartási munkák során.

A terveknek megfelelően a repülőgépeken elvégzendő munkák a Saab Linköping-i, Gothenburg-i, Järfälla-i, Kista-i, valamint az Arboga-i gyárában kerülnek végrehajtásra.