Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakétakísérletek az Arab-tengeren

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. március 12. 10:21

Sikeres rakéta- és torpedókísérleteket hajtott végre pénteken az Arab-tengeren Pakisztán. A kísérletekben több repülőgép, tengeralattjáró és a hadihajó vett részt. Egyelőre nem tudni, hogy a kipróbált rakétatípusok képesek-e nukleáris robbanófejek hordozására.

A brit fennhatóság alóli felszabadulás, 1947 óta a többségében hindu India és a muzulmán Pakisztán három háborút vívott egymással, ezek közül kettő Kasmír hovatartozása miatt robbant ki. A két fél között korábban rendszeresek voltak a kasmíri tűzszüneti vonalon átnyúló fegyveres támadások.

A két ország rendszeresen kipróbálja rakétarendszereit, és erről a köztük meglévő diplomáciai egyezmények alapján általában értesítik egymást.

A pénteki rakétaindítást azonban a pakisztáni haditengerészetnek egy olyan bejelentése követte, amely szerint a kísérlet üzenet a „bűnös erőknek". Az utóbbi időkben nem voltak ilyen kijelentések, mert mindkét ország igyekezett előmozdítani a békefolyamatot.

India és Pakisztán között a múlt hónapban volt az első tárgyalás a 2008-as mumbai terrortámadás óta. Abban a merényletben egy tízfős iszlamista kommandó különböző helyszíneken túszul ejtett és megölt embereket. Összesen 166 ember halálát okozták.