Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Március 15-ét ünnepelték a Zrínyin

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. március 12. 11:41

Nemzeti ünnepünk, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem állománygyűlést tartott. A rendezvényen részt vett Dr. Szekeres Imre a Magyar Köztársaság honvédelmi miniszter és Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke is.

A rendezvényen Dr. Szarka Gábor alezredes, a Hallgatói Tagozat parancsnoka vezette fel a hallgatói állományt, majd Ágoston Tibor diák mondott ünnepi beszédet. A hallgató azt mondta: a forradalom idején Kossuth Lajos világosan látta, hogy az országot és a forradalmat csak úgy lehet megmenteni, ha erős hadsereget hoznak létre. „Az Országgyűlés elfogadta Kossuth indítványát 200 ezer katona és 42 millió forint megajánlásáról, amelyre Napokon belül hatalmas ütemben indult meg az első független magyar honvédsereg szervezése. 1849. január 4-én megnyílt az addig Ludoviceum néven ismert Magyar Hadi Főtanoda", mondta el a hallgató.
Hozzátette: a tanoda csak két hétig működhetett, mert a Pestre bevonuló császári csapatok beszüntették a működését. „A szabadságharcnak égető szüksége volt képzett tisztekre is. A császári tisztek, katonák – akik egyetértettek a polgári átalakulás szükségességével – is vállalták a szolgálatot a magyar kormány oldalán, így harcoltak a szabadságharcban lengyelek, osztrákok, németek, olaszok, de még angol származásúak is! Ezért történhetett meg az is, hogy – annak ellenére, hogy a forradalom egyik legfőbb követelése a kiemelte Petőfi Sándor, Vasvári Pál és Degré Alajos tevékenységét is; mint mondta, az ő vezetésükkel éppen a márciusi ifjak voltak azok, akik elsőkként léptek a honvédség kötelékébe.

A hallgató megemlékezését Szekeres Imre ünnepi beszéde követte. A miniszter azt mondta: az 1848. március 15-i

1595898342
események után egy évvel már ünnepelt az egész ország. „1849 tavaszán már emlékeztek erre a napra – Debrecenben tartották meg az ünnepséget díszszemlével, tűzijátékkal. Vajon mi lehet az oka, hogy a történelmi esemény után egy évvel egy egész nemzet ünnepelt? Mi lehet az oka, hogy ma is ez a legkiemelkedőbb ünnep a magyarság számára? A válasz a magyar történelem, a kultúra, a nemzeti összetartozás, a szabadságvágy és a demokrácia. A Magyar Honvédség számára még ennél is többet jelent az ünnep, hiszen alig néhány nappal március 15. után a miniszterelnök megkezdte a toborzást, és hamar megszületett a honvédség, mely már 162 éve Magyarország biztonságának, függetlenségének és szabadságának garanciáját nyújtja", mondta a miniszter.

Szekeres Imre ezek után méltatta az egyetemet. Úgy fogalmazott: „A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem a legkiválóbb egyetemek egyike. Nem véletlen hát, hogy a Zrínyi elismert kutatóhely is, nem csupán a magyar felsőoktatás és a magyar honvédség fontos intézménye. Az egyetem büszke lehet teljesítményére, az oktatók és a hallgatók szintúgy büszkék lehetnek egyetemükre", mondta Szekeres Imre, aki az elmúlt hetek eseményeiről is szólt, és azt mondta, a Zrínyi változatlanul magas színvonalon, fegyelmezetten és tenni akarással folytatta a munkát.
A miniszter elmondta: Szabó János rektor helyett jelenleg Nagy Kálmán kancellár viszi tovább azokat az ügyeket, melyek korábban a rektor hatáskörébe tartoznak, és hozzátette, a pályázatot kiírta a rektori tisztségre – ám mindezt természetesen az eseményektől függetlenül, hiszen a következő rektor megbízatása júniusban esedékes.
A miniszter végezetül a hallgatóknak azt mondta: „Tanuljanak szorgalmasan, szerezzenek minél magasabb képzettséget, utazzanak külföldre, szerezzenek tapasztalatokat, hogy aztán azokat a Magyar Honvédségnél kamatoztathassák."

Ezek után ismertették a miniszter, valamint a vezérkari főnök közös levelét, melyben amelyben a forradalom méltatása mellett kitértek arra is, hogy a világgazdasági válság hatása ellenére a professzionális követelményeknek megfelelően működnek a katonai szervezetek. A levélben a miniszter és a vezérkari főnök továbbá úgy fogalmazott: a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Magyar Honvédség elhatárolódik az erkölcsi és gazdasági kárt okozó, néhány héttel ezelőtti esetektől. „Nem engedhetjük meg, hogy a katonák társadalmi elismertségét egyesek kockáztassák", hangzott el.

A rendezvényen ezután elismerések átadására került sor, így Szekeres Imre honvédelmi miniszter az eddig végzett munkáért, valamint jó tanulmányi eredményekért kitüntető címeket és jutalmakat adott át a kitüntetetteknek.

1595898342
1595898342
1595898342
1595898342
1595898343
1595898343

Fotó: Dévényi Veronika