Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyáron kezdődnek az új orosz tengeralattjáró-kísérletek

Szöveg: Háború Művészete |  2010. március 12. 11:54

Az új, negyedik generációs, „csendes” dízel-elektromos tengeralattjáró, a Szentpétervár ez év augusztusában-szeptemberében kezdheti meg kísérleti üzemelését. A Lada-osztályú tengeralattjáróval kapcsolatos információkról Vlagyimir Alekszandrov, az Admiralitás hajógyár vezérigazgatója beszélt újságírók előtt.

2009 márciusában az orosz haditengerészet vezérkarfőnök helyettese arról beszélt, hogy a tengeralattjárót 2010-ben megkapja a haditengerészet. A Lada-osztályú tengeralattjáróknak a projekt 877 „Partusz" tengeralattjárókat kell leváltaniuk. Az orosz haditengerészet számára a jelenlegi információk szerint nyolc darab projekt 677 „Lada"-osztályú tengeralattjáró fog épülni.

A projekt 677 „Lada"-osztályú tengeralattjárók fejlesztése az 1990-es évek vége óta zajlik. Az osztály első egységének, a „Szentpétervárnak" alapjait 1997-ben rakták le, és 2004 októberében bocsátották vízre. Napjainkban az Admiralitás hajógyár dokkjaiban további két Lada-osztályú hajó található különböző készültségi állapotban – a „Kronstadt" és a „Szevasztopol".

Általános jellemzők:

Típus Többcélú dízel-elektromos tengeralattjáró

Projekt megnevezése 677 „Lada"

NATO besorolás „Lada"

Vízfelszíni sebesség 10 csomó

Vízalatti sebesség 21 csomó

Általános merülési mélység 250 m

Maximális merülési mélység

300 m

Személyzet 35 fő

Vízkiszorítás

1765 tonna

Fegyverzet hat darab 533 mm-es torpedóvető
(vetőnként 18 darab torpedóval)